Захарната царевица (Zea mays var. saccharata) е едногодишно растение. Младите кочани на захарната царевица се използват, които се се консервират или се варят. Зърната на захарната царевица в млечна зрелост имат високи хранителни и вкусови качества. В 1 кг зърна се съдържат 135 г въглехидрати, от които много захари,  8 г мазнини, 25 г протеин, 60 мг калций, 775 мг фосфор и 3,2 мг желязо. Освен това захарната царевица е богата на витамин РР, В1; В2, С, каротин и др.

В сравнение с обикновената царевица захарната брати по-силно и има по-малки кочани. В зряло състояние семената й са набръчкани, със силен стъкловиден лом.

Както и обикновената царевица, захарната царевица е взискателна към топлината, поради което е чувствителна към ранните пролетни и късните есенни слани. Пониква едва при 12-13°С и трябва да се сее, след като настъпи по-значително затопляне на времето и на почвата през пролетта. Тъй като захарната царевица е и влаголюбива, засушаването причинява много бързо преминаване на млечната зрелост, влошава качеството на зърната и понижава добива. Установено е, че при висока температура захарта на зърната намалява много бързо.

Подходящи за отглеждането на захарна (сладка) царевица са плодородните проветриви почви и особено наносните. Тя не вирее добре на тежки и студени почви с близки подпочвени води. Реагира благоприятно на внасянето на оборски тор - пресен или полуразложен - в комбинация с минерални торове.

Семената на захарната царевица се засяват през първата половина на април или с една-две седмици по-късно в северните райони, така че да се избягнат късните пролетни слани. Сее се в основата на кавалите гнездово при разстояние 70 см между редовете и 60 см между гнездата, на дълбочина 2,5-7,5 см в зависимост от почвата и нейната влажност. За засяване на 1 дка са необходими 2-4 кг семена. След пререждането в гнездата се оставят 1-2 растения. През вегетацията се извършват 2-3 немного дълбоки почвени обработки със загърляне на растенията. Добър ефект от торенето се получава при поливане. Трябва да се полива и при настъпване на фазата млечна зрелост, за да се осигури високо качество на зърната и по-продължителна стопанска зрелост. Филизене не се практикува, въпреки че захарната царевица е склонна да образува повече братя.

Кочаните на захарната царевица се берат в млечна зрелост. В тази фаза те са и най-годни за консервиране. При горещо време беритбите се извършват своевременно, преди още зърната да изпускат сок с тестовидна консистенция. Средният добив от захарна царевица е 3000-5000 кг на дка кочани. Зелената маса след обиране на кочаните е пълноценен зелен фураж за силажиране.