Загубата на пчелни семейства през последните 5 години е много сериозна, категорични са пчелари. Едва в средата на 2014 г. ще бъдат ясни точните агростатитически данни, но към момента те се разминават с разчетите на пчеларите, заяви за Фермер.БГ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

По официална статистика пчелните семейства в България са намалели със 65 000. Пчеларите пресмятат, че през последните 5 години намалението на пчелните семейства у нас е с близо 200 000. Инж. Михайлов уточнява, че през 2008 г. пчелните семейства в страната са били над 700 000, сега са малко над 500 000.

 

„Статистиката отчита само регистрираните пчелари, респективно пчелини. Колко от пчеларите, които не са регистрирани, имат загуби, не е ясно“, допълни Михайлов. По думите му, тенденцията към намаляване на пчелните семейства се запазва през последните години.

 

„Продължаваме да губим кошери и все повече пчелари се отказват да пчеларстват. Само благодарение на курсовете, които провеждаме, и на програмите, които има за сектора, за да имаме надежда да провокираме интереса на младите хора към пчеларството“, заяви Михайлов.

 

Според него, драстичното намаляване на броя на пчелните семейства в България не е свързано само със Синдрома на празния кошер и заболявания по пчелите. По думите на Михайлов, тенденция вече е пчелари, дори дългогодишни, да се отказват, защото не виждат перспектива за сектора.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!