Обявяват се 20-километрови зони около огнищата, обявени от БАБХ. Такива ще има също около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч. Там ще бъде заличена популацията на дива свиня задължително, каза Георги Костов, съветник на земеделския министър Десислава Танева на брифинг в МЗХГ.

Чумата вдига на крак армията и жандармерията

За да се намали популацията на дива свиня в страната, на среща на ресорния министър с представители на ловно-рибарските организации са набелязани няколко важни мерки.  

„В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел само от служители по горите и на други ведомства, които бъдат посочени. Няма да се допуска санитарен лов от ловните сдружения и дружинки“, уточни Костов.

В другите две 20-километрови зони ще се допусне отстрел на диви свине срещу заплащане от 150 лв. на всяка отстреляна дива свиня. 

„Основно разчитаме на организираните ловци и на горските служители. Транспортирането и загробването на отсреляните диви свине ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо“, допълни съветникът.

В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за АЧС. А ловците ще получават по 50 лв.

„Ето и нещо важно за промишлените свинеферми най-близко до огнищата. Взе се решение държавните горски предприятия в тези райони да осигурят в 3-километровата зона постоянни, предпазни електропастири, с което ще се ограничи движението при влизане и излизане в тази зона“, обясниха от земеделското министерство.

Ще се ограничи и влизането на хора и извършването на всякакъв вид дейност в горите в 10-километровата зона около огнищата. 

„Това означава, че всички гъбари, билкари, туристи ще бъдат ограничени да влизат в тази зона. Няма да се извършва и дърводобив. Абсолютно всички трябва да бъдат спокойни по отношение на обезпечаването на местното население с дърва за огрев. Ако не се добиват на дадено място, ще бъдат доставени от другаде без промяна на цените“, увери експертът.