Мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС) вече включват участие и на армията, полицията и жандармерията.

Експерти потвърдиха – АЧС може да нанесе катастрофални загуби

Намесата на хората под пагон в борбата с опасния вирус е договорено днес на среща между министъра на земеделието Десислава Танева, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Днес са пламнали още две нови огнища на заболяването, съобщи министър Танева. Досега в страната има 15 огнища на заразени домашни свине в лични стопанства и други 15 на инфекцията при диви прасета. 

Засилва се и контролът по пристанищата, летищата и гарите.

Всички съдове за смет ще бъдат дезинфекцирани. МВР ще проверява при засилен контрол преминаващите автомобили по граничните пунктове. В карантинната зона ще се проверяват и всички коли, които пренасят месни продукти и живи животни.

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка аграрното министерство и БАБХ разпространиха кратък видеоклип какво трябва да знаем за Африканската чума. Филмчето е част от информационната кампания срещу инфекцията.

Болестта може да се разпространи както чрез директен контакт със заразени животни, така и чрез замърсени с вируса транспортни средства, дрехи и обувки на хора, които са били в контакт със заразени свине, свинско месо, продукти и опаковки от тях, оборудване, фуражи и други.

БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентиранo движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по безопасност на храните.