Имам едно чувство за дежа вю, като че ли се връщам във времето през 2017 г., проблемите, които заварвам са същите. Така коментира встъпването си за втори път в Министерството на земеделието (МЗХГ) като служебен ресорен министър проф. Христо Бозуков пред Нова телевизия.

Христо Бозуков: 3 проекта са подадени по 4.1 до момента

Той описа ситуацията в аграрното ведомство като липса на координация и субординация между управляващия орган и подопечните му ведомства.

Има една некоординация на специализираните дирекции в министерството със съответните агенции. Има една непрозрачност на определени агенции, които се изживяват като държава в държавата – Държавен фонд „Земеделие“ и Агенцията по храните (БАБХ), заяви земеделският министър и почерта:

„Парадоксалното е, че управляващите ги дирекции в министерството нямат достатъчно информация и си измолват такава от тези структури. Така се забавят процесите за изпълнение на програмите и земеделските производители с основание недоволстват. Това нещо много лесно може да бъде решено, но никой не го е направил“.

Вече стана ясно, че природозащитникът Александър Дунчев заема шефското място в Изпълнителната агенция по горите, като сменя инж. Мирослав Маринов. На питането дали ще има смяна и в други, подчинени на министерството, ведомства, проф.Бозуков отговори: „Нали не вярвате, че с встъпването ми на бюрото ще ме чака информация за нарушения, те трябва да се докажат“.

Проф. Бозуков каза още, че в земеделието има едри бизнесмени, но не може да каже има ли олигархия, защото не е в неговата компетенция. Попитан дали ще се проверява има ли принуждавани хора да продават на 50% по-ниска цена и дали самият той има впечатления за такива сделки, ресорният министър отговори: 

Да, имам, но нека ги кажа по-късно, когато имам пълната информация. Ние ще проверяваме, но можем да го проверим само с нашите структури – Инспектората и Вътрешния одит. Това обаче ще изиска време, но законовата проверка се прави от Прокуратурата и ние сме готови да им съдействаме с каквото можем“. 

По темата за казуса с фурмите Бозуков каза, че МЗХГ няма никакво участие в тази сделка, освен с едно писмо, с което изразява подкрепа за това действие. А относно фермата за норки, която беше първият казус на встъпилия в длъжност министър, той коментира:На 25 май ще получа резултатите от проверката във фермата за норки. Казусът с нея беше първият ми, даже някои ме критикуваха, че съм му обърнал прекалено много внимание. Още първия ден бях посрещнат от неправителствената организация, приех ги и разговаряхме да се направи една съвместна проверка”.