Месец след като стартира една от най-атрактивните мерки за земеделските стопани - подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства” от ПРСР 2014-2020, само три са подадените проекти към момента. Това стана ясно по време на среща между приоритетните сектори и служебния ресорен министър проф. Христо Бозуков, научи Агри.БГ.

НОКА за подмярка 4.1: Искаме удължаване на приема и секторни бюджети

Още с началото на приема по подмярката започнаха редица дискусии между земеделски стопани, браншови асоциации и организации. Наскоро както Агри.БГ пръв писа, беше подадена дори жалба до Административен съд - София с молба за спиране на приема по подмярка 4.1. Вероятно всичко това е и причина за малкото подадени проекти. 

На срещата със служебния земеделски министър стана ясно, че браншовите асоциации не са на единно мнение относно съдбата на подмярката. Някои от тях поискаха незабавно спиране на приема, други пък са на мнение за неговото забавяне, трети искат бюджет по сектори, а четвърти са на другата крайност - приемът да продължи както е към момента. 

В доводите “за” спирането на подмярката се изтъкнаха различни становища. По думите на някои асоциации заради критериите за иновации, фермерите са започнали да измислят всякакви неща само и само, за да получат точки. Например напояване на люцерна, подземно напояване, купуване на ненужна техника и т.н. Притеснява ги и точката за финансов показател. 


Един от участниците в дискусията пък предупреди, че “ако мярката продължи да работи по настоящите правила, Фонд “Земеделие” ще бъде блокиран по оценката на проектите и няма да може да излезе от нея 4-5 месеца след нейния край”.


Други асоциации предложиха да се удължи приема на подмярката, заедно с това да се разделят секторни бюджети, така че съревнованието да е вътре в самите сектори, а не между всички.


„Някои от нашите колеги от другите сектори са доста по-конкурентоспособни, имат повече възможности и готовност веднага да внедрят в стопанството един автоматизиран и иновативен продукт. Докато в животновъдството не можеш да скочиш от първото на четвъртото стъпало“, коментира преди започване на срещата Симеон Караколев, съпредседател на НОКА за Агри.БГ.


Трети се обявиха против спирането на приема по подмярка 4.1, както и против удължаването на срока й. Причината затова е, че срокът за подписването на договорите е края на 2022 г. А престои първо и второ класиране. Освен това, асоциациите изтъкнаха притеснение затова, че редица земеделски производители вече са подали своите проекти. Други пък са инвестирали в създаването на проект и работа с консултанти. 


Накрая все пак се постигна частичен консенсус и той е, че трябва да се представи анализ от управляващия орган на ПРСР за това докъде върви нотификацията и препрограмирането на селската програма. 

"Ще търсим възможности за удължаване на приема по подмярка 4.1", добави от своя страна министър Бозуков и доуточни, че ако това се случи, приемът ще бъде удължен с един или два месеца. По този начин ще се даде възможност на повече малки производители да бъдат подпомогнати по нея.


Друга дискутирана тема беше предстоящия старт на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Всички присъстващи бяха категорични, че отварянето на приема трябва да се отложи малко във времето, така че да не се получи същия проблем, както с подмярка 4.1.


Служебният министър проф. Христо Бозуков дори обеща, че “ще има дълъг период между затварянето на подмярка 4.1 и отварянето на 4.2, за да мое всички които искат да кандидатстват, да успеят”. Наред с това ще се проведе и ново, по-детайлно обсъждане на критериите по подмярката.