Динамичната синоптична обстановка и обилните валежи в много райони на Северозападна България създават грижи на лозарите.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

„През този месец е най-опасно. Цъфтежът е масов, а там, където вече се е образувал плод, той е много дребен и уязвим. Всъщност всички знаем, че маната е най-опасна за лозите точно в този период т.е. от цвета до образуване и оформяне на зърното с големина около половин сантиметър. Затова се пръска на седмица и половина - две“, обяснява Асен Георгиев, който се грижи за свой лозов масив в Предбалкана.

Още от началото на юни обаче в региона започнаха валежи, които нито позволяват техниката да влезе между редовете и да напръска, нито време разтворът да изсъхне върху растенията, за да има смисъл самото третиране.

„С тези по-високи цени на препаратите и горивата просто няма смисъл да се разхищава. А и като влезе машината в калта, може да станат триста поразии. Затова, искам или не, ще трябва да поема риска да изчакам времето да се стабилизира поне малко и тогава да издебна удобен момент и да действам. Понеже вече ми е доста притеснено, предварително съм се приготвил да третирам с комбиниран препарат срещу мана, оидиум и сивото гниене, което обикновено се проявява през втората половина на юни. Като гледам какво е положението, няма да е излишно, защото дори и да спрат обилните дъждове, влагата във въздуха ще е доста висока дълго време“, коментира още Асен.

Стопанинът много се надява и сам си стиска палци най-вече да го подминат прогнозираните от синоптиците градушки, защото преди 3 години ледените късове не само надупчили листата и съборили гроздовете, а откършили цели филизи на лозите. Така освен, че първата година не набрал нищо, на втората пак инкасирал сериозни загуби заради по-слабата реколта.