Изкупните цени на кравето мляко ще започнат да се повишават слабо през следващите месеци до около 0,61 лв./кг, прогнозират от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Фермери твърдят обаче, че и сега цените вървят около 0,75 лв./кг.

24 млн. лева тръгнаха по сметките на животновъди по ПНДЖ3

Пред Агри.БГ известният животновъд Тодор Ванев споделя, че изкупните цени на кравето мляко са същите като миналогодишните, а по думите му анализът не отразява съвсем реалната ситуация в бранша.

В момента млякото се изкупува за 70-75 стотинки за литър. Ако икономистите го смятат за килограм, увеличението пак не излиза вярно, защото разликата е около 100 грама, категоричен е животновъдът.

Тодор Ванев: „Предполагам, че правят някакви сумарни изчисления, но дори и тогава не излиза цитираната сума. Реално, ако се предвижда ръст на млякото, то трябва изкупните цени да станат над 80 стотинки. Стандартно всяка година около коледните празници цената леко се повишава, защото и потреблението скача, но разликата е минимална."

Експертите от CAPA отчитат още, че цените на фуражите бележат сериозно увеличение, което няма да позволи спад в цените на млякото. От друга страна, намаленото глобално търсене на млечни продукти в резултат на COVID-19 ще работи срещу повишение на световните цени.

Истина е, че фуражите поскъпнаха с по 20 – 30 стотинки. В същото време изкупната цена на млякото не се е променила до този момент, което е в ущърб на нас, производителите“, потвърждава Ванев.

Икономическият анализ отчита и ръст в количествата изкупено мляко тази година. У нас за периода януари-август преработвателите са изкупили с 5,6% (24,5 тона) повече мляко. 

Намаление има в производството на пакетирани млека (-0,4%), заквасени млека (-2,5%), масло (- 13,6%). Увеличава се обаче производството на краве сирене (+13%) и имитиращи сирена (+ 11%). 

След приемането на България в ЕС се наблюдава намаление на пазарния дял за млечния сектор поради намаление на произвежданата продукция. По отношение на добавената стойност резултатите са над средните за света, изнасяните от страната млечни продукти са с по-висока стойност от търгуваните на световния пазар.

Изменението на конкурентоспособността на млечния сектор в България до голяма степен съвпада с индекса на конкурентоспособност при говеждото месо”, изчисляват анализаторите.