За първи път целенасочена обвързана подкрепа е определена за земеделските стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци в планински райони. За производството в тези райони се предвиждат облекчени условия за подпомагане, като не се изисква реализация на продукция.

Обвързана подкрепа за млечни крави, овце и кози – как ще се плаща в ОСП след 2022?

Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г., информираха от пресофиса на на министерството. 

Представените по време на заседанието схеми за обвързана подкрепа са разработени на база дефинираните потребности, произтичащи от SWOT анализа. Те са съобразени с целите на политиката в съответните сектори. И през следващия период, обвързаното с производството подпомагане се насочва към приоритетните в земеделието сектори „Плодове и зеленчуци“, „Животновъдство“ и „Протеинови култури“. Целта е засилване на пазарната ориентация и повишаване на конкурентоспособността им.

Производителите на плодове ще получават обвързана подкрепа за трайните насаждания, включени в Регистър на трайните насаждения, за определения период на плододаване и след доказване на реализираната продукция. Производителите на десертно грозде ще бъдат подпомагани за насаждения, включени в определена сортова листа.  

В обхвата на обвързаната подкрепа за оранжерийна продукция за първи път са включени и трайните насаждения ягоди и малини. Целта е повишаване на конкурентоспособността на тези култури. За да получат подпомагане по схемата земеделските стопани трябва да са реализирали минимални и средни добиви, определени  за всеки вид култура.

При подпомагането, насочено към производителите на зеленчуци, се въвеждат изисквания за използване на стандартни и/или сертифицирани семена. Предлага се условие за напояване на площите, на които се отглеждат заявените за подпомагане зеленчуци.

За производителите на картофи се въвежда и изискване за регистрация в Българска агенция по безопасност на храните, съгласно Закона за защита на растенията.  На заявените площи за подпомагане също следва да се извършва напояване и да са спазени всички агротехнически мероприятия.

През новия програмен период ще продължи и подкрепата за производителите на протеинови култури, включително за производството на фасул.