За първи път в България ще се проведе изложението „Международни дни на полето България 2018“. Уникалното събитие, което ще се проведе от 5 до 7 юни 2018 г., се организира от DLG Bulgaria, дъщерно дружество на DLG International (Германското земеделско дружество), в сътрудничество с IFWexpo и Аграрния университет в Пловдив
 
Специалното на изложението, чийто генерален медиен партньор е Фермер.БГ, е неговият характер, който позволява на посетителите да направят пряко сравнение на различни селскостопански машини и методи на отглеждане на растения. 
 
 
„Досега в България такова събитие не е провеждано и то е различно от всички останали събития в областта на селското стопанство. В него има демонстрация на нови технологии, нови сортове и тези демонстрации са на живо, така че фермерите, специалистите и всички, които ще посетят изложението, ще могат да се запознаят конкретно с развитието на всеки сорт или с действието на различните селскостопански машини“, каза ректорът на Аграрен университет – Пловдив проф. Христина Янчева. 
 
Тя добави, че се надява тази проява да стане традиция и наистина да бъдe полезна, за всички, които я посетят. 
Причината Аграрният университет да бъде партньор на събитието е, че той е единственият, който е специализиран в областта на аграрните науки, с модерна учебно-експериментална база и с около 2000 дка земя, добави проф. Янчева.
 
 
DLG е създадено през 1885 г., като организацията се състои от 30 000 земеделски производители. То има няколко задачи – презентации, демонстрации и панаири, като в това число се включва и най-голямото изложение за земеделска техника Агритехника в Хановер, разказа Щефан Кресе, генерален мениджър на IFWexpo Heidelberg GmbH. 
 
„DLG, като кооператив, притежава голямо стопанство от 550 ха (5500 дка) и там има възможност за изпробване на различни методи на производство и т.н.“, добави той. Първите издания на дните на полето са започнали в Германия, а след това мащабът на събитието се разраства и вече се провежда в редица държави по света. 
 
Стремежът на организаторите е изложението да е почти еднакво навсякъде, като обаче винаги се обръща сериозно внимание на местните особености в земеделието и нуждите на стопаните. 
 
Какво ще се случи в Пловдив между 5 и 7 юни?
В площите на полето има обособени специални парцели, в които вече са засети пшеница, ечемик, рапица, грах, а преди дни започна сеитбата на нахут, пролетен грах, царевица и слънчоглед, обясни изпълнителният директор на DLG Bulgaria Йордан Йорданов. 
 
Всяко парче земя е 500 кв. м, като са групирани по 4, така част от фирмите изложители са заели по 2 дка, за да могат да представят продуктите си. 
„Към момента фирмите, заявили участие са 80, но постоянно бройката се мени, тъй като има доста желаещи и всяка седмица се включва някой нов“, каза Йорданов. 
 
Едно от предимствата на „Международните дни на полето България 2018“ е демонстрацията на земеделска техника пред очите на посетителите. Това ще става на поле дълго 100 на 20 метра, обособено специално за тази цел. 
 
 
Един от фокусите  по време на изложението ще е грижата за почвата, което става все по-актуален въпрос навсякъде в Европа. 
Специална демонстрация на тази тема ще направи д-р Райнхард Росберг от DLG. Той ще покаже на стопаните как се проследява почвеният хоризонт, като половината от него ще бъде обработен с тежка техника, а другата  - с по-лека.
 
„Така фермерите много добре ще видят какво се случва с почвата, когато работим с тежки машини, особено във влажно време, каквото е сега“, разказа Йордан Йорданов.  
 
„Идеята е да се събере всичко, свързано с растениевъдството на едно място, да се обхванат всички проблеми на фермерите, за да им предложим адекватни и актуални решения“, добави Йорданов и добави: „Стремим се да покажем на фермерите как да работят добре и да постигнат най-добри резултати. Това е растениевъдство на една ръка разстояние“.
 
DLG виждат потенциал в българското селско стопанство, добави Щефан Кресе и отбеляза, че  статистиката показва, че България е на една от много добрите позиции по  продажби на земеделска техника.  
„DLG винаги търси новостите и иновациите, които искаме да покажем на фермерите и в България“, каза той. 
 
Къде?
Мястото на провеждането на първото издание на „Международните дни на полето България 2018“ е учебно-опитна и внедрителска база на Аграрния университет Пловдив (на 1 км югоизточно от град Пловдив, на Цариградско шосе). 
 
Снимка: DLG
 
Входът за посетители ще е напълно безплатен, добавиха организаторите. 
„За първи път Германия идва в България и заедно с Аграрен университет Пловдив ще покаже наистина живи растения и как да се грижат фермерите най-добре за тях“, заключи Йордан Йорданов.