Изпращаме месец май с неустойчиво и хладно за сезона време. На много места в страната се очакват значителни валежи, по-добри влагозапаси в горните почвени слоеве и условия за вегетация на пролетните култури, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Агропрогноза: Валежите продължават – често, но локално

Очакваните валежи в края на май и началото на юни обаче ще се окажат твърде закъснели за част от посевите с пшеница на места в Източна България, по-специално в Провадия, Шабла, Долни Чифлик, Карнобат. При тях фазите изкласяване, цъфтеж, оплождане и формиране на зърното се осъществяваха при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. 

НИМХ: На места в източните райони преждевременно пожълтелите пшенични посеви, с недобре озърнени класове, няма да бъдат реколтирани. 

През следващите седем дни при зимните житни култури във високите полета ще се осъществява наливане на зърното. В полските райони при пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрелост. 

При ечемика ще протича млечна, а в края на периода – и преход към восъчна зрелост. 

При рапицата ще се наблюдава фаза узряване. 

При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. 

При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава формиране на съцветие.

Прогнозираното хладно време с чести валежи ще създава предпостави за развитие на някои гъбни патогени – мани по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене при по-късните сортове череши, струпясване по семковите овощни видове и др. 

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) припомнят, че в началото на юни не трябва да се подценява борбата срещу един от най-опасните неприятели по овошките – ябълковия плодов червей. Условия за растителнозащитни пръскания ще има около 5 юни.
 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.