Еврокомисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер обяви, че страните-членки на ЕС ще трябва да увеличат националните си вноски от 1.0% на поне 1.1% от техния Брутен вътрешен продукт (БВП), като компенсация за Brexit и за да се осигурят необходимите средства за новата Обща селскостопанска политика след 2020 г. 
 
 
След излизането на Великобритания от Общността в бюджета на ЕС ще се отвори „дупка“, а има амбициозни програми за изпълнение в различни области – миграция, отбрана и сигурност, климатични промени и други.
 
По думите на Йотингер 1% от БВП като вноска в европейския бюджет няма да бъде достатъчно и ще постави ЕС пред тежък избор – селско стопанство или друго да подкрепи. Затова е нужно увеличаване на приноса на всички страни-членки.
 
Еврокомисарят обясни това по време на брифинг в Европейската комисия (ЕК) в Брюксел на 14 февруари, цитиран от investor.bg. По-рано през деня се проведе дискусия между комисарите за новата Многогодишна финансова рамки на ЕС след 2020 г.
 
 
 
Обсъжда се вноската да бъде в размер на поне 1.1% от БВП, като все още не е решено какви нови инструменти ще бъдат финансирани от европейския бюджет. 
 
Ефектът от Brexit няма да може да се компенсира чрез ново намаляване на разходите, тъй като ЕК вече ги е ограничила с 5%. 
 
Йотингер посочи, че работещите в селското стопанство в Австрия например са абсолютно против намаляването на разходите на ОСП. 
 
Европейските фондове ще финансират само проекти, които носят реална добавена стойност, подчерта Йотингер, като припомни, че ЕК предлага модернизиране на рамката и опростяване на правилата за подкрепа. 
 
 
В момента се работи по определение за добавена стойност. То ще се прилага за новите проекти, както и за цялостното финансиране на Кохезионната политика и ОСП. 
 
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер съобщи по-рано, че част от страните-членки не желаят да правят по-големи вноски в бюджета на ЕС, а друга част не искат да получават повече пари от него.