На среща със земеделски производители в Добрич зам.-земеделският министър Явор Гечев категорично заяви, че всички закъснения по отношение на сроковете на правенето на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). „Програмата ще тръгне съвсем навреме. През септември първият грант ще е в ЕК, между октомври но Нова година ще сме напълно готови с всичко необходимо от началото на 2014 г. Програмата да стартира. Моето лично мнение е, че трябва да я забавим докъм месец май, за да може да има време за запознаване с документи, евентуално изработването на набор от проекти при готова вече ПРСР. И още нещо важно – за да има пълноценно договаряне на предишната програма. Опитваме се оттук нататък да няма нито един лев загубен по отношение на усвояването на европейските средства по ПРСР. Можем да договаряме средства по сега действащата програма до старта на новата програма. Така че всичко върви по график“, заяви Явор Гечев.


Той беше категоричен, че към МЗХ няма никакви забележки. „Смятам, че сме си научили урока във връзка с усвояването на европейски средства. Опитваме се да направим една много по-съвършена Програма за развитие на с елските райони, която вътре в себе си да има допълнителни финансови инструменти и по-добро разпределение на средствата за постигане на целите, които държавата си е поставила“, категоричен е Явор Гечев.

 

Няколко са акцентите в новата ПРСР, като зам.-министър Гечев за пореден път изтъкна специалната подпрограма за малките производители. „Така те няма да се бият с големите производители по отношение на възможността за усвояване на средствата, а ще имат малка програма, която ще е с гарантиран бюджет и ще е само за тях и ще е силно облекчена като форма“, заяви Явор Гечев. Като примери посочи бъдеща възможност дребните фермери да си закупуват хладилни съоръжения вместо млечна вани за няколкото крави, които отглежда един дребен фермер на село, или млекомати за директна продажба, или инвентар, който да им позволят в домашни условия да произвеждат сирене, кашкавал, кисело мляко.

 

„Новата програма за развитие на селските райони е пипната от всички страни и е в симбиоза и с други сектори – и с туризма и със стандарта на живот в малките населени места. ПРСР е синхронизирана – базата на финансиране е 50%, но като национален приоритет сме казали, че подпомагаме и сдруженията, които произвеждат поотделно, но ползват една и съща техника или препарати, например. Ако 5-10-20 производители решат да направят някакъв вид сдружение и да продават на пазара, те ще засеят култури, които се търсят. Защото всички вече видяха, че сами малките производители не могат сами да си осигурят пазари“, обясни Гечев. И допълни, че такива сдружения ще получават допълнителна бонификация 10-20%, като точните проценти ще бъдат допълнително заложени в конкретика в програмата.

 

За фермерите от Добруджанския край Явор Гечев гарантира, че ще продължи да работи за развитие в района на животновъдтството и особено на млечното говедовъдство. И допълни, че в добруджа вече има няколко проекта за няколко хиляди животни именно в сектор „Животновъдство“.

 

„Опитваме се да подпомогнем по-изостаналите сектори, които са извън постиженията на зърнопроизводството. Тоест, да запазим традиционното, добре развиващото се и да му помагаме да продължи да се развива, като в същото време заложим подкрепа за жевотновъдство и растениевъдство, в часност плодове и зеленчуци. Залагаме и на добавената стойност от тези производства – преработка, етикетиране, пазари, а и консумация в България на повече български продукти. Всичко това е заложено в следващия рамков период на програмата“, допълни Гечев.

 

По отношение на Гаранционния фонд, зам.-министърът обясни, че стремежът е той да стане по-гъвкав. „Програмата е разделена на 7 относителни години. Парите от последната година в момента се опитваме да ги структурираме в Гаранционен фонд. Това а пари по програмата, целта е те да дават гаранция за целия период и да са по-гъвкави. Опитваме се това да са едни от мерките, които ще изправят разликите между финансовата година, тоест получаването на европейски пари от стопаните, и изискванията на стопанската година като необходими разходи, за които е необходим свеж финансов механизъм“, заяви още Явор Гечев.

 

Той обобщи, че новата Програма за развитие на селските райони още не е затворена. „Тя трябва да бъде постоянно усъвършенстващ се механизъм, който да е полезен на самите земеделски производители. И още нещо много важно – ПРСР трябва да има ефективност, а не прото процент на увоени средства“, категоричен бе зам.-министърът на земеделието.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО по темата:


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!