Председателят на младежкото обединение и член на изпълнителното бюро на БСП Явор Гечев също коментира пред Фермер.БГ скандала около Калина Илиева посочвайки, че проблемите започват от нея, но не са свършили. Той обясни, че самата диплома, която представя Илиева има апостил от германското външно министерство,  което значи, че скандалът ще се задълбочава и на международната сцена, още повече че немските власти също провеярват случая.

"Другото, което ме притеснява е как министър Мирослав Найденов бяга  тънко от темата. Аз го призовавам да си признае, че той нямаше кой знае какви алтернативи, освен тази да назначи Калина Илиева, защото тя си беше пряко назначение на Бойко Борисов. Позволете ми да пророкувам, че скандалът няма да свърши до тук. Няма как да остане без последствия, защото с назначаването на Калина Илиева сме се опитали да излъжем и ЕК. Представете си, че 3 милиарда лева бъдат застрашени, заради нейния подпис, държавата ще получи сериозен удар", предупреди Гечев и добави, че най-малкото, с което можем да се разминем е одит на ЕК, който до голяма степен ще блокира работата за доста време в ДФЗ.

Представителят на БСП припомни още, че лично е сигнализирал  главния прокурор за едни 150 млн. лв. остатъчни средства по програма САПАРД. "Тези пари ще трябва сега да излязат от държавния бюджет, заради неспособността за управление на ДФЗ. Младежкото обединение подаде и сигнала за дипломата на Илиева в прокуратура.

"Калина Илиева беше вкарана в ДФЗ пряко от Бойко Борисов и тя изпълняваше неговата политика. Целта беше ДФЗ да бъде разчистен от едни от основните и компетентни служители там. Затова в момента няма експертен капацитет в него. Единствената задача, която тя изпълняваше резонно беше да се търсят по някакъв начин компрометиращи за управлението на БСП", посочи Явор Гечев и допълни, че Калина Илиева е разплатила 1,5 милиарда евро, а отрязаните проекти са за  1,2 милиарда.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!