Ясни са имената на новите шефове на Областните служби  "Земеделие" в страната, след като преди дни Министър Мирослав Найденов изгони досегашните директори.

С решение на кабинета областните дирекции „Земеделие” ще бъдат самостоятелни юридически лица на бюджетна издръжка със седалище областните центрове. Те ще бъдат второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните. С промяната областните дирекции вече няма да са част от структурата на главна дирекция „Земеделие” към МЗХ, а ще се ръководят и представляват от директор, който е орган на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията.

 

Движимите вещи, ползвани от досегашните областни дирекции и общински служби, ще се предоставят на областните дирекции „Земеделие” по съответния ред, предвиден от Закона за държавната собственост. Същевременно ще бъдат направени съответните стъпки за подробна инвентаризация и финансова ревизия на досегашните структурни звена.

 

Има консолидиран план за действие по отношение на преките плащания, и първа и най-неотложна задача, която трябва да изпълнят новите директори, ще бъде да се запознаят с темпа на извършването на теренните проверки, свързани с преките плащания на площ. Това заяви пред Дарик Преслав Борисов, в чийто ресор на заместник-министър влиза дейността на областните дирекции „Земеделие”. Бързото приключване на проверките е необходимо, за да няма забавяне при стартирането на плащанията и тази информация да бъде навреме предадена към структурите на Държавен фонд „Земеделие”, за да започнат те плащанията към земеделските производители навреме, уточни Борисов.

 

ето малко повече информация за някои от новите шефове:

Благоевград - Кирил Укев

Кирил Укев от село Микрево, роден е през 1978 г., той е общински председател от партията на Бойко Борисов, а от 2007 г. е начело на местния парламент. 10 години е оглавявал общинската служба “Земеделие” в Струмяни, има няколко специалности, но основната му професионална квалификация е свързана със селското стопанство.Справките показват, че Кирил Укев няма участие във фирми, а името му се свързва само с една заменка на 8000 кв.м. земя в село Драката за същата площ в село Илинденци, общ.Струмяни.

 

Бургас - Лидия Станкова

Лидия Станкова е дългогодишен служител в областната дирекция „Земеделие и гори”. През 2005 година бе една от кандидатките за Омбудсман на община Бургас.  За Лидия Станкова се твърди, че е верен кадър на ДПС и много близка до досегашния си шеф Селим Иса. Лидия Станкова има участие във фирма "Арт Билдинг", която се занимава с търговска, туристическа и посредническа дейност.

 

Велико Търново - Йорданка Стефанова

Йорданка Стефанова е позната в региона със своята Агенция за земеделски земи, на която до скоро бе прокурист, а се води на съпруга и.  Едни от основните услуги , които Агенцията предлага е замени и придобиване на земи от Общински и Държавен Поземлен Фонд. Агенцията активно работи с редица АДСИЦ като Елана фонд за земеделска земя, Булленд инвестмънт, Адванс Терафонд и др.

 

Варна - Зарина Бъчварова

Зарина Бъчварова е по професия агроном, Общински ръководител на ГЕРБ в гр.Суворово.

 

Видин - Александър Матеев

Александър Матеев е представител на партия "Български земеделски народен съюз", коалиционен партньор на ГЕРБ. Лицето Матеев има участие във фирмите "Друм Строй" ООД  и ЕТ Пи -Джи Александър Матеев, която се занимава с търговска и посредническа дейност в областта на селското стопанство.

 

Враца - Мирослав Комитски

Мирослав Комитски е досегашен счетоводител в ОС "Земеделие" във Враца

-

Габрово - Сашко Станчев

Сашко Станчев е роден през 1962-а година, Управител на фирма "Агростан-08" ЕООД, която се занимава с изкупуване, преработка, продажба и посредничество на селскостопански продукти, както и с консултантска дейност. В дейността на фирмата фигурира и търговия с торове, препарати, градинска техника, резервни части и т.н.

 

Добрич - Стилиян Митев

От няколко месеца Стилян Митев е съветник на зам-министъра на земеделието Преслав Борисов, чиито баща пък има общ зърнен бизнес с партньори на Митев. Името на Митев се спряга и в проекти за строителство и недвижими имоти по Черноморското крайбрежие в района на Добрич и Балчик. Стилиян Митев е и член на "Център за бизнес и култура" АД - Добрич, където акционери са Община Добрич, Уни Кредит Булбанк, Мирела ООД, ЕОС Холдинг и др.

 

Кърджали - Бойко Синапов

...честито на Бойко Синапов, сега разбираме защо играеше такива роли с псевдо-протестите си в Кърджалийско !

-

Кюстендил - Станка Спасова

-

Ловеч - Преслав Георгиев

Преслав Стефков Георгиев е на 33 години, по специалност агроном, досега мл.експерт в Областната служба за съвети в земеделието.

 

Монтана - Зорница Александрова

Пазарджик - Георги Георгиев

Перник - Галина Павлова

-

Плевен - Ралица Добрева

Ралица Добрева е родена е на 26 юли 1973 година в Плевен.През 1998 година завършва Висшия селскостопански институт в Пловдив. Г-жа Добрева е магистър по аграрни науки, специалността й е агроинженер “Лозаро-градинарство”. В системата на земеделските служби в Плевенска област Ралица Добрева работи от 2000 година До 2003 година работи като експерт по управление и стопанисване на земеделските земи в общинската земеделска служба в Долни Дъбник. През 2003 година поема поста на началник на земеделската служба в Долни Дъбник. До края на 2008 година, когато Ралица Добрева е уволнена и на нейно мястото са назначени партийни функционери на ДПС.

 

Пловдив - Лазаринка Йочкова

Лазаринка Йочкова е с бакалавърска степен образование, досега бе шеф на Общинската служба "Земеделие" в гр. Съединение. Тя беше класирана на 11-то място в областната листа на ГЕРБ за 41-то Народно събрание.

-

Разград - Валентина Френкева

Валентина Френкева ( Белчева ) е Управител на "Артемида 2001 ООД - Разград и "Марвас - Френкеви" ООД. Тя е общински съветник от ГЕРБ, средното и образование е по специалността “земеделски техник”, завършила е висше образование “Агромениджмънт” в Бизнес колеж в Благоевград, има магистратура по “Управление на международни бизнес проекти” във Варненски свободен университет, учи и “Международни отношения” в същия университет. От 2006 г. Френкева е генерален директор за Разградска област на застрахователна компания “Виктория”  , преди това 13 години е работила в птицеферма “Марвас-90 Френкеви и СИЕ”.

 

Русе - Димитрия Илиева

Димитрия Илиева досега бе старши експерт в Областна служба "Земеделие и гори" в Русе. Има докторска степен образование, по настоящем преподава в Университета Ангел Кънчев.  През последните години е отговаряла за т.нар. заменки по чл 36 от ППЗСПЗЗ. Защитава докторантура на 17.02.2000 г. на тема “Проучвания върху реакцията на хибриди и самоопрашени линии слънчоглед към хербициди” по Научна специалност “Общо земеделие”.  Димитрия Илиева е родена през 1962-а година, завършва селскостопанско училище в Хасково, а от 1987 до 2000 г. работи в ИЗС 'Образцов чифлик" - Русе.

 

Силистра - Георги Иванов

-

Сливен - Георги Кулишев

Георги Кулипев е 28 годишен, завършил е право във Велико Търновския Университет.  Женен. От Юли 2007-а е младши-юристконсулт в Областна Дирекция "Земеделие" в Сливен. Преди това близо година е работил в администрацията на Йордан Лечков.

-

Смолян - Боряна Цочева

София град - Румен Михайлов

София област - Христина Стойкова

-

Стара Загора - Анна Петкова

Досегашната шефка на Областната дирекция "Земеделие" запазва поста си

 

Търговище - Донко Донков

Донко Донков е член на политическа партия "ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ "АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ". Досегашен шеф на Областната служба за съвети в земеделието.  По образование агроном.

 

Хасково - Дора Ангелова

Досега Дора Ангелова е била гл.експерт "Оперативна информация" и "Животновъдство" в Областна Дирекция "Земеделие" - Хасково. Дора Ангелова е родена 1977-а година, работила е и в РИОСВ - Хасково.

 

Шумен - Анета Пенчева

Анета Георгиева Пенчева досега е била зам.началник на Областната служба Земеделие и Гори в Шумен. Тя е на 48 години, агроном по образование.

 

Ямбол - Миряна Лазарова   

 

 

* ако имате информация за имената, които са без данни, моля пишете я долу в коментарите.

 

* на снимката - щандът на ДФЗ на Международното селскостопанско изложение АГРА 2009