Изплащането на ренти в Добруджа е на път да взриви социалния мир – буквално и преносно. Напрежението надскочи границите на нормалното и словесните пререкания стигнаха до физическа саморазправа.

Защо зачести паленето на стърнища в Добруджа?

Поне това е вероятната версия за подпалване на лекия автомобил на председателя на земеделската кооперация в село Смолница. 

Силен гръм оглася паркинг пред жилищен блок по бул. „Трети март“ в Добрич, информираха от полицията. Оказва се, че това е резултат от умишленото подпалване на лек автомобил „Мазда“, която е собственост на д-р Петър Петров, председател на кооперацията в село Смолница.

Около 21.20 часа в един от празничните дни на място пристигна екип на пожарната служба, който потушил пламъците. Огънят обаче унищожава колата до неузнаваемост, разказват съседи на потърпевшия. Те допълват, че взривът е нанесъл щети и по жилищния блок – опушени са стени и прозорци, изгорели са кабели, прекъснати са комуникациите. 

Една от вероятните причини за показния инцидент е изплащането на по-високи от средните за Добричка област ренти.

Подводните течения в бранша стават опасни - пожелали анонимност земеделски стопани също споделят за заплахи срещу тях и семействата им. Причината отново е изплащането на рентите. Оказва се, че някои от производителите са успели да дадат повече от споменаваните пред ноември и декември ренти от 30-50 лв./дка. Това обаче не се е харесало на конкуренцията, допълват те. 

През стопанската 2019/2020 г. сушата порази основните полски култури в Добруджа. Добивите се сринаха многократно  и от пшеница бяха пожънати средно по 180 кг/дка. В някои общини пшеница дори нямаше, тъй като посевите пропаднаха още през пролетта-началото на лятото. Всичко това доведе до загуби, по-ниски нива на рентите, сложни взаимоотношения и напрежение - както между арендатори и кооперации, така и между тях и собствениците на земя. 

Така в края на 2020 г. в някои земеделски кооперации наемните възнаграждения стигнаха до 60-70 лв. В други, особено в крайморските общини, където добивите се сринаха, са едва по 30 лв./дка. Година по-рано собствениците на земя в Добричка област получиха по 100-120 лв./дка.