Винопроизводството е невъзможно без съответните за процеса съдове - резервоари, предназначени за ферментацията, стареенето и цялостното съхранение на виното. 

Основните видове съдове, които се използват за съвременното винопроизводство са контейнерите от неръждаема стомана, дъбовите бъчви и пластмасовите резервоари за съхранение.

Съществуват и други видове съдове за вино, които не са толкова функционални и популярни, но все още се използват по различни причини в различните производства. Това са например глинените и стъклените съдове за вино.

В следващите редове ще Ви предоставим малко повече информация относно различните видове контейнери за съхранение на вино с техните спецификации. Надяваме се текстът да Ви бъде полезен.

 

Източник на изображение: pixabay.com

 

Резервоари от неръждаема стомана

Контейнерите от неръждаема стомана са най-търсеният тип съдове за винопроизводство. Започват да се появяват през 50-те години на миналия век и стават изключително популярни.

Съществуват 2 основни вида неръждаеми съдове: отворени и затворени. Затворените се наричат още и „запечатани“, понеже са изцяло херметизирани. 

Резервоарите с отворена горна част разполагат с „плаващ“ капак и са известни ​​още като резервоари с променлив капацитет. Капакът бива фиксиран на повърхността, движейки се при промяна на нивото на течността. Може да се премахне и напълно. Тези съдове са подходящи за използване при всеки един етап на ферментация.

Неръждаемата стомана не пропуска кислород, което означава, че няма да придаде нежелани вкусове или аромати на виното. Така характерът на Вашето грозде ще бъде по-фино изразен.

Неръждаемите съдове са лесни за поддръжка. Материалът им не е порест и няма пукнатини, в които да се събират бактерии. Затова не се налага и честа дезинфекция. Почистването им става бързо, благодарение на заоблената форма и полираната вътрешност.

Този вид контейнери са изключително леки за размера си. Освен това са подходящи както за млади, така и за отлежали вина.

 

Пластмасови съдове за вино

Въпреки че много винопроизводители все още гледат негативно на резервоарите от пластмаса, тези съдове също са много популярни за съхранение на вино.

Повечето модели се изработват от специална пластмаса, предназначена за съхранение на хранителни продукти. Обикновено се използват при процеса на бурна ферментация. Главното предимство на тези съдове е, че са изключително леки. Също така се почистват много лесно и бързо.

Този вид контейнери за ферментация са евтин и изгоден избор, но когато залагате на тях е много важно да се уверите, че самата пластмаса е предназначена именно за хранителни цели. Този материал се драска лесно, така че ще трябва да бъдете внимателни и при почистване. 

 

Дървени/ дъбови бъчви


Порестата природа на дървото пропуска кислород, а това води до изпаряване на сока и концентрация на вкуса - виното става много наситено. В зависимост от вида на дървото (дъба) и степента на обработка, то придава своя характер на течността.

Грижата за дъбовите бъчви обаче е доста трудоемка. Същата пореста природа на дървесината, която им придава наситеност и добри свойства за стареене, ги прави и трудни за почистване. 

Когато бъчвите са сухи, съществува постоянна опасност от бактериално замърсяване. Необходимо е периодично да изгаряте серни фитили, за да намалите риска от замърсяване. Освен това дървото задържа пигменти, които могат да пренесат нежелан цвят, ако използвате една и съща бъчва за червени и бели вина.

Дървените контейнери за съхранение са добри за ферментация на определени сортове грозде (като шардонето и др.), които могат да използват сензорните свойства на дъба. Ако не произвеждате такъв тип вина, добре е да помислите за други видове съдове. Силата на дъбовите бъчви е най-вече във вторичната ферментация и стареенето.

 

Източник на изображение: pixabay.com

 

Глинени съдове за вино


Глинените съдове са най-старият известен вариант за контейнери за ферментация на вино. Те са били използвани от гърци, римляни, египтяни и др. 

Също както дъбовите бъчви, глината е пореста и пропуска кислород. Освен това позволява съхраняваната течност да се изпарява по малко, което води до насищане на вкуса. За разлика от дъба обаче глината няма да придаде допълнителни миризми. 

Тя  осигурява и естествена изолация. Стабилизира температурата вътре в съда и така процесът продължава 2-3 пъти по-дълго от ферментацията в дървена бъчва. Тази хладна, бавна ферментация придава по-ярък и свеж вкус на вината. 

Глинените контейнери за вино обаче не са много търсени в момента. Винопроизводителите изчисляват, че биха могли да напълнят доста повече бутилки, използвайки например съдове от неръждаема стомана. 

Трябва да бъдете внимателни и по време на дезинфекция. Порите в глината събират много бактерии, но не можете да използвате гореща вода, защото глината може да се напука.

Глинените съдове са по-трудни за намиране и са по-скъпи. Използват се от винопроизводители, които искат да се фокусират върху органичното и естествено производство.

 

Стъклени дамаджани


Дамаджаните са стъклени съдове с голямо тяло и тясно гърло. Те много често са подсилени с ракита и имат дръжки за по-лесно пренасяне.

В повечето винарни ги използват най-вече за съхранение и транспортиране на виното, но те са и добри ферментатори. Стъклото е добър материал за тази цел, защото осигурява възможност за наблюдение на процеса. Лесно е за почистване, благодарение на гладката си повърхност. 

По-малкият им размер гарантира, че лесно могат да бъдат поставени в хладилник за контрол на температурата. Недостатъците са, че лесно се чупят, пропускат светлина, а обемът им е ограничен.

***

Ако Ви се наложи да избирате резервоари за вино, трябва да знаете, че решението никак не е лесно. Както всеки един процес във винопроизводството, покупката на правилните съдове също трябва добре да се обмисли (спрямо желаните резултати).

Съществуват достатъчно различни видове контейнери за съхранение на вино, от които да избирате, но няма единствен най-добър вариант (макар че неръждаемите съдове са сравнително универсален вариант). Всеки материал притежава своите предимства и недостатъци, така че ще трябва да намерите своя собствена комбинация за желаните цели.

Ако пък се чудите откъде да закупите изгодно съдове за съхранение на вино, можете да заложите на оnlinemashini.bg. Там ще откриете много изгодни варианти за резервоари за ферментация - най-вече неръждаеми. Възползвайте се от качеството на предлагане, бързото обслужване и безплатната доставка, които ще получите при поръчка.