Всички земеделски производители се сблъскват с проблема за липса на работна ръка, но еднодневните трудови договори са изключително необходими. Това коментира в интервю за БНР Албена Симеонова, земеделски производител и председател на Българската асоциация "Биопродукти". 
[news]
Дори наемането на хора чрез Бюрото по труда води до затруднения, поясни Симеонова: Ако ние ги вземем от Бюрото по труда, тогава те идват при нас и работят незаконно. Ако нас ни проверят, Инспекцията по труда, ще ни скъсат от санкции – затова са и тези еднодневни трудови договори.
 
Симеонова обясни, че е много трудно да бъде осигурена работна ръка, особено когато става дума за ръчен труд, а по закон, за да имат право на работници с еднодневен трудов договор, производителите трябва да отглеждат само плодове, зеленчуци, лавандула и рози: А какво става с останалите браншове? Тук става въпрос за една минидискриминация, която също трябва да се избегне и всички земеделски производители да имат право на тези работници.
 
Председателят на Българската асоциация "Биопродукти" допълни, че веднага с правото на такъв тип трудови договори са се увеличили и проверките на Трудовата инспекция. Затова е бил и отправен апел към служителите на Инспекцията да бъдат по-толерантни към производителите, защото не всички са свикнали и са наясно със законодателството: Получихме и официално обещание и се радваме на един истински диалог между нас и Инспекцията по труда, както и между земеделските производители и тях. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!