В близко бъдеще се очаква ръст на пазара на амониев фосфат. Основно това ще се дължи на увеличаването на населението в световен план и ограничаването на годните за селскостопанска обработка земи, съобщава fertilizerdaily.ru.

5 съвета, когато подхранвате царевицата с азот

В същото време ръстът на пазара ще се ограничава от такива фактори като негативни последствия за околната среда, както и спрямо флората и фауната, провокирани от прекомерната употреба на минерални торове.

Поради излишъка от торове в почвата възниква замърсяване на подпочвените води и мъртвите зони в океана, например Мексиканския залив.

Пренаситената с торове почва освен това е токсична за микроорганизмите и непригодна за отглеждане на селскостопански култури.



Едно от най-важните решения на този проблем е разработването на ефективни методики за внасяне на торове – фертигация и капково напояване. Последните две ще позволяват максимално ефективно да се използва минимално количество неорганични торове.

На световния пазар най-големите производители и потребители на амониев фосфат са на първо място страните в Азия – Китай, Индия, Пакистан и ред други страни от южно-азиатския регион.

В Северна Америка най-големият потребител са САЩ и Мексико.



В страните от Латинска Америка си струва да споменем Бразилия. Тя е водещ производител на царевица. Следва я Аржентина.

Не бива да забравяме и за страните в Африка, Близкия изток и Европа – това са пазари, които демонстрират устойчив ръст в производството и потреблението на амониев фосфат.