Краткотрайно застудяване в началото на февруари, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През повечето дни от първото и началото на второто десетдневие на месеца се очакват наднормени температури, но под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, уточняват агрометеоролозите.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Във втората половина на февруари в по-голямата част от страната термометрите ще показват стойности, близки до обичайните за периода и ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. Изключения ще се наблюдават на места в южните и югоизточните райони, където през третото десетдневие ще се създават условия за протичане на слабо изразена вегетация при пшеницата и ечемика, но тя няма да доведе до промяна във фенологичното състояние на посевите.

НИМХ: През месеца в полските райони не се очаква образуване на трайна, защитна, снежна покривка за есенните посеви. 

В условия без снежна покривка прогнозираните минимални температури, до минус 13 - 14оС, при по-продължително задържане отново ще застрашават от измръзване късно засетите, във фазите поникване и 1-3 ти лист, зимни житни култури (агростанциите: Бъзовец, Кнежа, Николаево, Кюстендил, Хасково, Сливен, Чирпан). Тези стойности са над критичните за зимуващите във фаза братене посеви, подчертават експертите.

Очакваните валежи през февруари, около и под нормата, ще увеличават влагозапасите в еднометровия и в двуметровия почвен слой. През януари в по-голямата част от страната почвените влагозапаси в еднометровия слой, измерени при зимните житни култури, са били над 90% от пределната полска влагоемност (ППВ), отчитат от НИМХ. Изключения е имало на отделни места в източните и южните райони (агростанциите: Разград, Царев Брод, Долни Чифлик, Хасково, Чирпан, Сливен), където нивата на влагозапасите са били по-ниски - под 80% от ППВ.

През месеца по-подходящи условия за провеждане на резитби в лозовите и овощните масиви ще има в средата на първото, началото на второто и през третото десетневие. В последните десет дни на февруари се очаква да настъпи подобрение на условията за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, за провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури (грах, фий, овес, пролетен ечемик).