Времето на фермерите, които прекарват целия си ден в стопанството, без значение дали е делник или празник, отмина. Поне така е в Австрия. Това каза Martin Prissnitz, директор в компания за решения в сектор „Животновъдство“ пред Фермер.БГ.
 
 
Работната ръка в Австрия е високоплатена. Въпреки това има дефицит на качествени хора, които наистина искат да работят в селското стопанство. Тази липса се вижда най-добре в сектор „Животновъдство“. 
 
„Заради скъпата работна ръка, нашите фермери отдавна са направили своя избор за конкретното стопанство. Повечето земеделци в Австрия са заети във фермата си сутрин и вечер. През останалото време, работят на друго място. Това е така, благодарение на автоматичните процеси за управление, които са внедрили в стопанствата си. Определено времето на фермерите, които прекарват по цял ден в стопанството, отмина“, смята Prissnitz.
 
Правени са различни изследвания относно това колко струва да наемеш дори и само един работник в стопанството си. Martin Prissnitz даде пример в свиневъдния сектор.
 
 
“Доказано е, че в Австрия, фамилна ферма, в която работят двама души, лесно могат да се гледат 250 свине-майки. Разбира се, в това се включват и обработките на земя, която гледат допълнително, подготвят храната на животните и т.н. 
 
Когато обаче една подобна по обем ферма реши да наеме един човек, който да им помага с работата, те трябва да увеличат стопанството си на 600 свине-майки. Това е така, защото ако останат на същите нива, те няма да могат да се справят с разходите и бизнесът веднага се превръща в нерентабилен“, обясни Prissnitz.
 
Това е и една от причините процентът на дигитализация в австрийските стопанства да е много висок.
 
„Днес е трудно да откриете ферма, където и да е в Австрия, която да не е внедрила поне минимално ниво на дигитализация. Например робот за почистване, машина за автоматично хранене на животните и т.н.
 
Фермерите се опитват да се избавят от всякаква физическа работа, която може да бъде заместена от робот или система, и която не им носи печалба. Пример затова е почистването на фермата. Чистенето не носи директен приход на земеделеца. Разбира се, това е абсолютно необходимо и важно за здравето на животните и за хигиената, но изисква много време. Време, което може да бъде спестено, чрез автоматизиран процес“, категоричен е експертът. 
 
Според него сега е времето, в което фермерите трябва да направят своя избор – дали да работят на пълни обороти и без почивка или да се дигитализират.