До края на октомври и началото на ноември в по-голямата част от полските райони времето ще е подходящо за сезонните почвообработки и изоставащата сеитба на есенниците, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

АГРОПРОГНОЗА

Изключения ще има на места в Южна България. През второто десетдневие на октомври там бяха регистрирани валежи до и над 100 л/кв.м (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Ст. Загора, Чирпан). Това доведе до преовлажнение на почвата в 50 см слой. 

В края на октомври изтичат сроковете за сеитбата на пшеницата в североизточните райони и по Черноморското крайбрежие, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Значителна част от предвидените площи за зимни житни култури ще бъдат засети през ноември, след агротехническите срокове. Причина са продължителното засушаване и последвалите октомврийски валежи над нормата.

През следващите 7 дни развитието на засетите до момента зимни житни култури ще бъде с умерени темпове. При посевите, засети през третото десетдневие на месеца, ще протича фаза поникване. На места в Дунавската равнина при най-рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница ще се наблюдава формиране на 2-3 лист.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки, както и за освобождаване на площите от късните окопни култури. Следващият период е подходящ срок за засаждане на малини и френско грозде (касис).