С каква цел се съхраняват временно доматите?

При част от добива на домати чрез временно съхраняване на плодовете се цели тяхното доузряване. Така се удължава периодът на консумацията на зрели домати през есента. По вкусови и хранителни качества доузрелите плодове се приближават до плодовете, узрели на растенията.

За доузряване се избират добре оформени, здрави, зелени или слабо порозовели домати, средно едри и едри. Много едрите и много дребните домати дават голям процент отпадък.

Къде се поставят доматите за доузряване?

За доузряване доматите се поставят в парници или в сухо проветриво помещение. Парниците се почистват добре и се постилат със слама. Плодовете се нареждат на 2-3 реда, след което се поставят парниковите рамки и рогозки. При съхраняване в помещения доматите се нареждат в щайги на 2-3 реда. За целта се избира северно и с по-малко прозорци помещение. Особено подходящи са избените помещения, запазени от пряка слънчева светлина.

Какви условия са най-подходящи за доузряването на доматите?

Оптимална температура за доузряване на доматите е 23-25°С при относителна въздушна влажност 80-85%. При 12-15°С доматите също доузряват, но по-бавно, а при 40°С и повече се нарушава образуването на ликопина и доматите остават жълти, започва и масово плесенясване. Прекомерната влажност в парниците за доузряване на доматите през есента и ниската температура в тях също са честа причина за загуби при доузряването.

При доузряването на доматите не е необходимо светлина. На тъмно процесът на доузряване е по-бавен, но плодовете се оцветяват по-равномерно и по- интензивно червено.

Доматите започват да се зачервяват след 10-15 дни, след което се преглеждат през 3-4 дни, за да се приберат зрелите плодове. Заедно с това се отстраняват загнилите и болните плодове.