Забраните за внос от Украйна ще бъдат удължени и след 5 юни, съобщи еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски. До края на годината ще бъдат в сила ограниченията за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед в Румъния, България, Унгария, Полша и Словакия. 

Следим темата за вноса на украинско зърно тук 

Статистиката ясно показва, че проблемът не засяга целия Европейски съюз, а точно тези пет конкретни държави, твърди комисар Войчеховски. Европейската комисия е предложила освен стопиране на вноса на чувствителни продукти, втори транш помощ от кризисния резерв и удължаване на забраната за внос след 5 юни, става ясно от думите му. 

„Правни проблеми попречиха това спиране да бъде планирано за повече от юни. Вярвам, че новата забрана ще бъде в сила до края на годината, тъй като ситуацията не се е променила през това време“, каза Януш Войчеховски пред Farmer.pl .

В същото време той увери, че нещата ще се подобрят, тъй като украинската реколта тази година ще бъде по-малка и натискът върху вноса ще стане по-слаб.

НАЗ: Парите от кризисния резерв да отидат за по-добър контрол на всички вносни земеделски стоки

До забраната за внос на няколко земеделски стоки се стигна след като пет страни, засегнати от украинския внос наложиха едностранни забрани за импорт. По-късно обаче се реши  да отпаднат националните забрани, а страните да получат 100 млн. евро от кризисния резерв. От тази сума за нашата страна са предвидени едва 10 млн. евро. 

За България, Полша и Румъния това ще бъде втори транш от безвъзмездна помощ от ЕС, след като Брюксел им отпусна 56 млн. евро в началото на април. От тях страната ни получи 16,7 млн. евро, както и възможност да удвои сумата с национални средства.

Засега обаче отпускането на втория транш се бави, тъй като 13 страни от Общността са недоволни от това решение и имат аргументи против отпускането на допълнителни пари.