Само една национална забрана остана пред отпускането на кризисния пакет с помощ от Европейската комисия в размер на 100 млн. евро. Поне формално. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

След като в края на миналата седмица правителството на Словакия отмени едностранната забрана за внос на селскостопански стоки от Украйна, а мярката беше заменена от забраната на Европейската комисия, единствено Унгария е с неотменено подобно изискване. 
Европейската комисия спря за момента решението да помогне на фермерите чрез компенсации за загуби, свързани с вноса от Украйна, съобщи водещ полски земеделски сайт. Става дума за подкрепата от кризисния резерв за пет държави, сред които и България, за която са предвидени почти 10 млн. евро. 

Тя трябва да се отпусне обаче, след като бъдат премахнати всички индивидуално приети ограничения. Преди това ЕК няма да одобри подкрепата на стойност 100 млн. евро , отпусната на фермерите в Румъния, Словакия, Полша, Унгария и България, казват от Polskie Radio. 

Комисията забавя решението

Унгарската забрана е първата причина, заради която решението не е взето, но освен това 12 страни-членки на ЕС представиха своето становище в писмо, изпратено до ЕК, в което критикуваха самия пакет от помощи. Писмото е подписано от министри от Франция, Австрия, Белгия, Хърватия, Дания, Естония, Германия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Холандия и Словения. Държавите, които се противопоставят на извънредната помощ, призоваха за широка дискусия по въпроса.

Тяхното недоволство, както и желанието им да се изяснят критериите, въз основа на които са разпределени средствата, може да се окаже по-голямата спънка пред получаването на кризисната помощ, която и без това няма да реши проблема на фермерите в засегнатите страни. 

Ново писмо до Европейската комисия

Междувременно в понеделник румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Петре Даеа съобщи, че има писмо, адресирано до Комисията, подписано от него заедно с още четири държави-членки на Европейския съюз - България, Унгария, Полша, Словакия, в което се призовава ограничаване на вноса на украински селскостопански продукти и удължаване на крайния срок след 5 юни.