Високите температури и продължителното засушаване провокираха редица пожари в Силистренска област. Екип на Agri.bg беше на място и установи овъглени сухи треви, димящи останки от дървета и почернели полета. 

Предупреждение: Рискът от пожари достига максимума си!


Над 30 дка борова гора са изгорели след пожар, възникнал в сухите треви край главния път до Тутракан. Огнеборците са успели да спасят 10 дка с иглолистни дървета. В насаждението е имало и 150 дка с пчелни семейства, щетите по които все още се установяват.

Заради лумналия огън движението по пътя Силистра-Русе е било отклонено през град Тутракан. Очевидци разказват, че е пламнал и камион, натоварен с дърва, но намесата на огнеборците е спасила превозното средство и шофьора. По данни на полицията произшествието е станало поради небрежно боравене с огън. 


Почивните дни са белязани от поредица инциденти в лозови масиви. Отново край Тутракан избухва пожар в лозе от 50 дка. До намесата на пожарникарите огънят унищожава 3 дка от трайните насаждения. Отново човешка небрежност става причина за унищожаването на други 2 дка лозе край Дулово. Огнеборците са потушили пожара и така са спасили останалите 50 дка от лозовия масив.


Пожар пламва и в пчелин край село Айдемир в неделя. Спасени са 200 пчелни кошера, но въпреки това огънят успява да подпали и унищожи 10 пчелни семейства, фургон, мебели и центрофуга за мед.