Затоплянето на времето активира апашите по полетата. В землището на село Орляк, община Тервел, са отскубнати стръкове разсад от 8 декара.
 
 
Потърпевшият земеделски стопанин е подал сигнал в полицията и по случая е образувано досъдебно производство. 
Заради засушаването през есента, много от стопаните не успяха да засеят новите насаждения. Дейностите продължиха през февруари и началото на март и новите площи вече са факт.
 
„Именно сега заложеният разсад е най-лесен за отскубване. Цената на стрък лавандула, закупена с договор, е около 20 ст.”, коментира Юлия Пенкова, производител на лавандулово масло от село Победа.
 
През настоящия сезон няма недостиг на разсад за разлика от предходната година, когато не стигна и посегателствата по полетата бяха много повече. Тогава един стрък се е търгувал до 30 ст. В един декар се сеят 2000-2200 броя коренчета, уточнява още Юлия Пенкова. Инвестициите за създаване на декар лавандула започват от 500 лв.
 
 
Много от откраднатите през предходната зима лавандулови разсади са се реализирали в съседна Румъния, където има огромен интерес към създаването на площи с етерично-маслени култури.
 
Все повече производители обръщат внимание на сортовете лавандула, които сеят и избират да заложат само на един. По този начин успяват да осигурят едновременно прибиране на зелената маса през лятото. Сериозен проблем през миналата година беше смесеният разсад. Причина за това е липсата на достатъчно на брой лицензирани разсадници за етерично-маслени култури у нас. Лавандулата освен че не е разделена, цъфти и се развива по различно време. Различни са и характеристиките на отделните сортове – като маслено съдържание, качество, време на цъфтеж, коментира още Юлия Пенкова.
 
За разлика от предходната година, сега много от разсадниците не успяха да реализират стръковете си и имат излишък от разсад. Въпреки че в Добричка област вече има много нови насаждения и общият размер на насажденията с лавандула е около 60 000 дка, все още има коренчета по складовете.
 
„Производителите търсят сигурност, когато купуват разсад и това остави някои разсадници с излишък”, допълва още Юлия Пенкова. Стопанката предупреждава, че стръковете лавандула с неизвестен произход или неясен сортов състав могат да се окажат лоша инвестиция.