Месец май ще завърши с интензивни валежи, като в редица райони на страната има условия за поройни наводнения, показват данни на екоминистерството. 
 
 
Информацията за очаквани високи води и възможни критични ситуации е представена от специалистите по региони.
 
За Дунавския басейн, където големите реки са Искър, Вит, Осъм, Огоста, Русенски Лом, Янтра, нивата сега са под праговете за средни води. По-високи са равнищата на реките Мусаленска Бистрица при курорта Боровец и Бели Искър при село Бели Искър.
 
Днес следобед и утре, 31 май, в резултат на валежите ще има повишения на речните нива в целия басейн. На 1 юни водите ще се понижават, но в резултат на отичането ще има повишения на речните нива в долните течения на основните реки.
 
В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения вечерта на 30 май и през нощта срещу 31 май във водосборите на р. Ябланица и р. Габерска, р. Тимок, р. Тополовец (в притока и р. Рабровска), р. Янтра (по основната река и във водосборите на притоците над гр. Велико Търново), р. Русенски Лом (средното и долно течение);
 
Прогнозата за водосбора на река Янтра е, че водните количества ще бъдат под праговете за внимание, само нивото при град Габрово се очаква да премине жълтия праг за внимание.
 
Черноморски басейн: Водните количества на реките са под праговете за средни води, с изключение на р. Провадийска при Синдел, която е с водно количество около прага за високи води.
 
В Западнобеломорския басейн са Места и Струма. Река Места при местността Момина Кула е с водно количество около прага за високи води. В резултат на интензивни валежи има вероятност от възникване на поройни наводнения в следобедните часове на 31 май във водосборите на р. Места - р. Глазнe, р. Ръждавица, р. Добринишка.
 
В Източнобеломорския басейн са реките Тунджа, Марица, Алда, Въча. Засега те са под праговете за средни води, с изключение на р. Тунджа при с. Павел Баня, която е с водно количество около прага за високи води.
 
По-значителни ще са повишенията на речните нива през нощта срещу 31 май и по-късно същия ден в горните части от водосбора на р. Тунджа - над яз. Жребчево, в притоците на р. Марица в средното й течение - р. Стряма, Рахмалийска, р. Омуровска, р. Сазлийка, р. Първенецка и р. Каялийска. В тези райони има вероятност от възникване на поройни наводнения. Високи нива се очакват също във водосборите на р. Марица - р. Дормушевска притока във водосбора на р. Първенецка.
 
Преминаването на активен атмосферен фронт над страната през втората половина на тази седмица и понижението на температурите създава възможност за гръмотевични бури и нови градушки.
 
Ледени зърна с големината на лешник удариха в сряда вечерта – 29 май, ловешкото село Соколово, съобщиха потребители на Фейсбук в групата „Забелязано в Ловеч“. Няма данни за пострадали ниви и градини в района. Това е втора силна градушка в района от началото на този месец.
 
През седмицата град се изсипа в Северозападна България в района на Грамада, Бела Рада, Милчина лъка и Видин. Сигнали има и от Антимово и Кутово за градушка, съобщи БНР.
 
„Област Видин разполага с 25 ракетни площадки и защитава около 2 млн. декара от територията на областта. От тях 60% са обработваема площ - 298 хиляди декара“, съобщи Румяна Тошева, директор на Регионалната дирекция за борба с градушките – Видин.
 
По време на акцията в началото на седмицата оттам са изстреляни 158 броя ракети от 12 ракетни площадки.