Властите в България усилено покриват нови случаи на разпространението на заразата Син език, която вече обхваща и кравеферми в Северозападна и Югоизточна България. Към момента заразата, която експерти определиха като форма на агротероризъм е довела до смъртта на най-малко 25 000 овце, като заразените са над 100 000. При говедата вирусът се развива по различен начин от този при овцете, като смъртността е по-малка, но животните също биват увредени и ако преживеят заразата след това не са плодовити и годни за качествен млеконадой.

 

Фермери заявиха, че за разлика от разпространението на болестта при овцете, симптоматиката на заразените от Син език говеда включва и кръвотечение от носа на животните. Поради този факт те не са сигурни дали атаката срещу сектор Животновъдство не е с повече от един вирус.

 

Разпространението на заразата Син език започна по овцете в Южна България още в края на месец Юни. Тогава властите неглижираха случаите и ги определиха като "отделни частни случаи". В момента мащабът на заразата е национален, като ефектът върху икономиката е значително негативен.

 

Експерти по проблемите на продоволствената сигурност заявиха пред Фермер.БГ, че е възможно разпространението на заразата със Син език да е част от мащабна организирана престъпна акция срещу животновъдството в България. Борбата за пазарите на мляко, млечни продукти и месо в Европа е все по-конкурентна и не е тайна за никого водената от някои западно-европейски дипломати целенасочена политика за отслабване на животновъдството в България. Макар страната ни да е малък пазар, то тя представлява съществена конкурентна заплаха, най-вече заради качеството на произвежданите продукти и на фона на затруднен европейски пазар на мляко и месо, съпроводен от стачки на фермери в държави като Франция, Германия, Белгия, Холандия и др.

 

От друга страна неглижирането и мудните реакции от страна на българските власти на критично разпространяващата се зараза със Син език може да се тълкува като мълчаливо съгласие за генерално преструктуриране на пазара на мляко и месо в България. Според анализатори ефектът от измирането на десетки хиляди овце и крави ще доведе до фалит и ще откаже голяма част от животновъдите занимаващи се с фамилно фермерство в изостаналите селски региони. Това ще отвори нови възможности на корпоративни структури да навлязат мощно и в този сектор на селското стопанство.

 

ВИДЕО АРХИВ ПО ТЕМАТА :

"Фермерите в България трябва да фалират, понеже не произвеждат качествено мялко и не могат да са конкурентни на западно европейските фермери". Това заяви пратеникът на Холандския Млечен борд - Герард Креберс на семинарна обиколка, с подкрепата на МЗХ,която провежда няколко години подред.

Фермерите в България трябва да фалират

 

Овцевъди пред фалит заради абдикацията на Държавата
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
Овцевъди: Ваксината срещу Син език през април ще е закъсняла!
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Овцевъди са готови да щурмуват властта заради Синия език!
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!