При пазара на дребно се наблюдават неприятни тенденции и това се изразява в широките маржове и доста високата ценова ножица при картофите – 100%-110% и при яйцата в големи търговски вериги - 70-80%, което е недопустимо. Съобщи за Фермер.БГ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКБСТ).
 
 
Иванов съветва потребителите да обръщат внимание на необосновано високите надценки и да задават необходимите въпроси.
 
„Аз бих отправил един съвет към гражданите и потребителите - нека да гледат цените на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържища на храните на едро и съответно, като отидат да пазаруват на дребно, да правят своя информиран избор, категоричен е той. 
 
 
Председателят на ДКСБТ добави, че през изминалата седмица се наблюдава спад на цените на едро. По-ниските цени на плодовете и зеленчуците се дължат на подобрените климатични условия.
 
„Пазарът на пресните плодове и зеленчуци лека-полека се уравновесява. Краставиците, салатите, репите и лукът започват  да гонят нормалните равнища за сезона“, допълни Иванов.
 
 
Той обясни, че краставиците все още са на по-високо равнище. Но това е ефект от климатичните изменения и от лошата зима, която имаше през януари и февруари, и доведе до по-големи разходи на оражерийните производители. 
 
„При основните хранителни продукти се наблюдава един много добър тренд на цените, незначителни вариации от стотинка, две, три“, каза Иванов.
 
Той обобщи, че в момента имаме добре структуриран и балансиран пазар, в абсолютно равновесие според необходимостта – търсене-предлагане. 
 
 
„Основната причина за това, е че сме членове на европейския пазар. Това един доста голям пазар и българският  пазар следва неговите тенденции“, коментира председателят на ДКСБТ.
 
Той подчерта, че е важно присъствието ни като производство и мощ на европейския пазар, въпреки че е извън нашите капацитетни възможности. 
 
 
„Ние можем да покрием вътрешния пазар с над 90% собствена стока. Винаги ще има внос, пазарът има нужда от всякакъв вид продукти, особено от продукти, които ние не произвеждаме“, твърди Иванов.
 
Според него българските производители трябва да станат много по-мощни и да увеличат количествата и експорта на страната.