Ако преди 10 години имаше части от бранша, които се бореха яростно да няма правила, сега повечето части от бранша се борят за обратното – да има правила, искат равни условия в играта. Това каза за Фермер.БГ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
 
 
„Не бива държавните намеси да предполагат преференции за един или друг играч. Всички земеделски производители трябва да са равнопоставени спрямо собствената си дейност и да имат равен старт при свободна конкуренция“, коментира Иванов.
 
Според него държавата може да опосредства дадени процеси, но няма как директно да помогне на бизнеса. Земеделските производители трябва да се съсредоточат и да излязат на пазара с по-крупни структури.  
 
„Другият аспект е чисто нормативния – все още на нашия пазар имаме проблем с нивото на контрол и на еднаквост на правилата“, твърди председателят.
 
Иванов добави, че правилата са добри и законодателството е добро едва когато действа еднакво за всички
 
 
„В момента все още имаме явления като мнимите земеделски производители, които се явяват на пазара под формата на регистрирани земеделски производители, а в същото време са чиста проба търговци“, каза той.
 
Иванов допълни, че те работят по начин, който не съответства на законодателството. Въпреки големите усилия на контролните органи, държавата по един или друг начин не може да се справи с процеса. 
 
„Очевидно вече се налагат нормативни промени, за да може да има гаранции при излизане на пазара всички играчи да са при еднакви условия“, категоричен е той. 
 
Председателят твърди, че доста от „играчите“ на пазара, за два-три дни, реализират обороти, много пъти надхвърлящи прага за регистрация по ДДС, а в същото време се водят земеделски производители.
 
 
„В момента, дадените преференции към земеделските производители, по-скоро обслужват една некоректна търговска практика на една паразитна верига, а не самите земеделски производители. И същите тези преференции вредят на самите производители“, казва Иванов.
 
Според него не бива на пазара на едро и изобщо на пазара да се допуска реализация от страна на физическо лице.
 
„Това е врата в полето и създава условия за редица нарушения, някой път и престъпления и води до една невъзможност на контролния орган да осъществи нормалния контрол“, категоричен е той.
 
Иванов обяснява, че е невъзможно на всеки един „играч“ да се постави постоянно наблюдаващ контролен орган. Трябва да се създаде механизъм, който ефективно да следи процеса и съответно да дава добри резултати
 
 
„Въпросът е, че самият законодателен процес като по правило е  бавен. Изисква доста съгласуване, доста обществено говорене по темата, запознаване на бранша и установяване на ползите за или против съответната промяна“, твърди председателят.
 
Иванов смята, че за да не се получават негативни последствия от действията на закон, много добре трябва да се обмислят всички промени.