Консултативният съвет по тютюна в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обсъди ставките за подпомагане на производителите през тази година.
 
 
На заседанието най-голямо одобрение от бранша е получил предложеният от министерството първи вариант от общо представени четири, който предвижда всички ставки тази година да бъдат намалени пропорционално на планирания бюджет за подпомагане. 
 
За всяка година се предвижда намаляване на средствата с 5%. За 2017 г. бюджетът за подпомагане на тютюнопроизводителите беше 89 млн. лв., съответно за тази година е 84.5 млн. лв., каза пред Фермер.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ) 2010 и президент на европейския браншови съюз.
 
Пропорционалното намаление, което е обсъдено от Консултативния съвет вчера, е разписано в четири сортови групи. 
 
За сорт „Вирджиния“ се предвижда ставката да се понижи от 0.75 лв./кг на 0.70 лв./кг.
 
За „Бърлей“ проектът предлага намаление  от 0.95 лв./кг през миналата година на 0.90 лв./кг през Кампанията 2018.
 
За „Каба Кулак“ предложението е за спад от 1.30 лв./кг на 1.23 лв./кг. 
 
За тютюните „Басми“ ставките са разписани в зависимост от предадените количества. За продукция до 1 тон се предвижда намаление от 2.55 лв./кг на 2.41 лв./кг.  За количество между 1 и 2 тона съответно понижението е от 2.48 лв./кг на 2.34 лв./кг, а за предадени повече от 2 тона планираното намаление е от 1.65 лв./кг през миналата година на 1.56 лв./кг през тази.
 
Обсъжданите ставки ще влязат в сила, ако до следващото заседание на Държавен фонд „Земеделие“ на 12 март 2018 г. никой от членовете на Консултативния съвет не възрази срещу тях. При този оптимистичен вариант още в първата десетдневка на април тютюнопроизводителите ще могат да получат държавната помощ. Ако има възражения, изплащането може да се отложи до май.
 
"В сектора има стабилност и това е добър знак на фона на намаляващо производство в други страни в Европа", коментира Филев. За втора поредна година през 2017 г. в страната са добити около 17 хил. тона от четирите сортови групи, като при ориенталските сортови групи имаше значително повишение на  изкупните цени През 2018 г. отново се очаква реколта от около 17 хил. тона.
 
"Българските тютюнопроизводители осъзнаха, че производството на качествена продукция им носи по-високи изкупни цени. Тютюнопроизводителите вече работят с актуални на пазара сортове", допълни председателят на НАТ 2010.