Земята се превърна в една от най-добрите инвестиции в света. Вижте кои са десетте най-големи частни собственици на земя в САЩ, съобщиха от електронното издание Profit.
 
10. Стан Кронке - 740 000 акра
Спортният магнат, който започва кариерата си в бизнеса с недвижими имоти, наскоро стана мажоритарен собственик на отбора по американски футбол Сейнт Луис Рамс. Кронке също така отглежда крави и телета в щата Монтана, а неговата компания има 12 000 глави добитък на 740 000 акра в Уайоминг.
 
9. Фамилията Рийд - 770 000 акра
След като Марк Рийд се жени за дъщерята на Сол Симпсън в началото на века, фамилията Рийд продължава да управлява непубличната Simpson Investment Company. Това е една от най-старите компании за дървесни продукти в северозападната част на САЩ. Те притежават 770 000 акра гори в щатите Калифорния, Орегон и Вашингтон.
 
8. Наследниците на фамилията Пингрий - 830 000 акра
Фамилията Пингрий започва да трупа богатството си в сферата на дърводобива в средата на 19 век и в момента притежава над 830 000 акра гори само в щата Мейн.
 
7. King Ranch - 911 215 акра
King Ranch притежава скотовъдни ферми с 825 000 акра земя, както и земеделски ферми с 60 000 акра земи в Южен Тексас и хиляди акри земи във Флорида, където произвежда портокалов сок, захар, тревни чимове, сладка царевица и фасул.
 
6. Фамилията Сингълтън - 1.11 млн. акра
Хенри Сингълтън успява да натрупа богатство в сферата на дигиталните технологии, преди да купи фермата San Cristobal през 1986 г. Сред активите на фамилията Сингълтън са ферми из цяла Калифорния и Ню Мексико, между които и живописната San Cristobal близо до Санта Фе.
 
5. Фамилията Ървинг 1.2 млн. акра
Историята на канадската компания Irving Woodlands започва през 1882 г., когато Джеймс Ървинг основава компания, която разполага с дъскорезница, мелница и се занимава с дърводобив и животновъдство. Земята на компанията в САЩ се намира предимно в щата Мейн.
 
4. Брад Кели 1.5 млн. акра
Кели основава цигарена компания през 1990 г. и я продава за 1 млрд. долара през 2001 г. Имотите му се простират в Тексас, Ню Мексико и Флорида и на тях се отглеждат редки видове животни.
 
3. Арчи 'Ред' Емерсън - 1.84 млн. акра
Ред Емерсън е президент на Sierra Pacific Industries, която се занимава с дърводобив и е най-големият частен собственик на земя в Калифорния. Компанията разполага с малко по-малко от 2 млн. акра гори в Калифорния и Вашингтон.
 
2. Тед Търнър - над 2 млн. акра
Тед Търнър притежава 2 милиона акра в 12 щата и в Аржентина. Плантацията Nonami с площ 8 800 акра, която е популярно място за лов на пъдпъдъци е последната му и най-голяма придобивка в родния му щат Джорджия.
 
1. Джон Малоун - 2.2 млн. акра
Малоун е заемал ръководни постове в големи телекомуникационни компании и в момента е председател на Liberty Media Corp.
Той отнема челното място от своя приятел и бизнес партньор Тед Търнър през 2011 г. когато купува 1 млн. акра гори в Мейн и Ню Хампшир. Покупката идва, след като предходната година е закупил фермата Bell Ranch в Ню Мексико, която разполага с 290 000 акра земя.