Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Това се прави заради наближаващите Великден и Гергьовден.
БАБХ: Проверки за мерките срещу Covid-19 в производството на храни
В периода от 6 април до 8 май се засилва контролът върху производството и търговията на храни, като агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, дори на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното им етикетиране и маркировка.
В търговията с трупно агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравна маркировка – син цвят за произход България и червен цвят за произход, различен от българския. Ще се внимава също дали търговците дават на видно място информация за страната на произход на месото.
БАБХ: Ще има дежурни служители по време на официалните празници – от 17 до 20 април, на 1 май и на 6 май.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата, включително да не се допускат яйца от клас „B” в търговската мрежа. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.
До края на обявеното в страната извънредно положение БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител.
БАБХ: Сигнали за нередности се приемат на горещия телефон 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.
Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.
Ще се следи дали са създадени условия, които да не позволяват пряк досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; дали има информация на видно място, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити; при възможност бизнес операторът трябва да осигури еднократни найлонови ръкавици/ пликове/ торбички, за да се намали рискът от замърсяване на продуктите.
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, хигиена и здравен статус на персонала.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Дефицит на хранителни добавки за животновъдството?
Месопроизводители минават на онлайн търговия
Във вирусни времена: БАБХ с указания за работа в стопанствата
1 КОМЕНТАРА
03.04.2020