Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Това се прави заради наближаващите Великден и Гергьовден. 

БАБХ: Проверки за мерките срещу Covid-19 в производството на храни

В периода от 6 април до 8 май се засилва контролът върху производството и търговията на храни, като агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, дори на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното им етикетиране и маркировка. 

В търговията с трупно агнешко месо ще се контролират наличието и цветът на здравна маркировка – син цвят за произход България и червен цвят за произход, различен от българския. Ще се внимава също дали търговците дават на видно място информация за страната на произход на месото. 

БАБХ: Ще има дежурни служители по време на официалните празници – от 17 до 20 април, на 1 май и на 6 май. 

Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата, включително да не се допускат яйца от клас „B” в търговската мрежа. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни. 

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

До края на обявеното в страната извънредно положение БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. 

БАБХ: Сигнали за нередности се приемат на горещия телефон 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция  и предпазни средства от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция. 

Ще се следи дали са създадени условия, които да не позволяват пряк досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци; дали има информация на видно място, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити; при възможност бизнес операторът трябва да осигури еднократни найлонови ръкавици/ пликове/ торбички, за да се намали рискът от замърсяване на продуктите. 

Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, хигиена и здравен статус на персонала.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дефицит на хранителни добавки за животновъдството?

Месопроизводители минават на онлайн търговия

Във вирусни времена: БАБХ с указания за работа в стопанствата