Управляващият орган на оперативна програма "Околна среда" стартира обществени консултации на проекта на програма „Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 г. (пета версия) преди изпращането му към Европейска комисия.

Някои от дейностите в него са пряко обвързани със сектор земеделие.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

За следващия програмен период екоминистерството (МОСВ) залага редица мерки, свързани с опазването на водите и биоразнообразието и кръговата икономика, борбата с климатичните промени. „Тези дейности допълват както мерките по Националния план за възстановяване и устойчивост, така и тези от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 - 2027 г.", се казва в текста на проекта. 

ПОС 2021-2027 ще подпомага изпълнението на мерките от Националната рамка за приоритетни действия до 2027 г. за Натура 2000 (НРПД). Те също са обвързани със Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Например мерки за подобряване на местообитанията на защитени видове в земеделските земи и мерки за подобряване на природозащитния статус на горските природни местообитания чрез въвеждане на лесовъдни практики за устойчиво управление на горските местообитания.

В рамките на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) се планира и картографиране и оценка на екосистемите и екосистемните услуги и зелената инфраструктура на територията на Натура 2000. Планират се и дейности като възстановяване на влажни зони и свързаността им с реките (сладководни и речни екосистеми, блата и торфища); оползотворяване на потенциала на горските генетични ресурси за адаптиране към изменението на климата (картографиране на стари гори в недържавни горски територии, намаляване на негативното въздействие на пожарите върху биологичното разнообразие и др.). 

„Тези дейности допълват интервенциите по останалите програми, съгласно заложеното в НРПД и тяхната демаркация е въз основа на съответните кодове на местообитанията, видовете и защитените зони”, уточняват от МОСВ.

Разработени са и мерки, финансирани по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с които ще бъде осигурен цялостен подход, насочен към рисковете от горски пожари. Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони се съсредоточава върху борбата с горските пожари чрез мерки, идентифицирани в годишните планове за защита от пожари и мониторинга на пожарите.

Целият текст на проекта на програма „Околна среда“ (ПОС) 2021-2027 може да видите тук. Достъп до документа се предоставя от  2.11.2021 г. до 2.12.2021 г. - включително, съгласно разпоредбите на чл. 15, ал. 2 от ПМС № 142/2019 г.