Виолета Крушкова е съсобственик в над 40-годишната семейна ферма „Вършилов и сие“, която се намира в село Брестник, община Родопи, Пловдивско. През лятото животните от фермата се отглеждат в местността Баш мандра на 1 600 м надморска височина край Ситово. „Имаме 100 каракачански овце, които целогодишно отглеждаме в Балкана. Останалите животни са от синтетична популация Българска млечна – кръстоска между Аваси и Фрезийка. Баща ми и брат ми се занимават основно с отглеждането на животните, от 3 години аз поех производството на млечни продукти“, сподели в интервю за Фермер.БГ Виолета Крушкова. Почти 4 години фермата работи на затворен цикъл на производство.

 

 

„През 2010 година на изложението Агра видяхме минимандра, трябваше да си закупим оборудване, така че на практика започнахме от нулата, включително и с обучение. Взехме решение да затворим цикъла и започнахме работа – от четири години произвеждаме сирене, вече втора година – и кашкавал. Сред асортимента, който предлагаме, са още овче кисело мляко, Родопска брънза по оригинална рецепта, сама бия масло – произвеждаме всички продукти от мляко“, коментира Крушкова темата за възможностите, които Наредба 26 предлага на фермерите да произвеждат и продават собствена продукция. По думите на Виолета Крушкова директните продажби, обаче, все още не са добре регламентирани.

 

 

„Продукцията си представяме основно на изложения и събори, сега вече има възможности за директни продажби от фермата и чрез заявки в интернет. Разчитаме и на туристите, които посещават района на лятната кошара в местността Баш мандра – те идват, опитват и купуват. Трудно е, обаче, за един производител да стигне до търговската мрежа, още повече, че към момента няма законова регламентация“, разказва Крушкова. Според нея готвените промени в Наредба 26 не са значителни. „Има ограничения отново дори за мобилните мандри. Може да се преработва овче, биволско и козе мляко в такава мобилна мандра. Има много колеги, обаче, които отглеждат и крави – би трябвало да се разреши производство на сирене и кашкавал и от краве мляко в мобилни мандри, още повече, че технологията на производство е идентична“, допълва фермерката. Въздържа се от категорични оценки на Наредба 26 преди да е окончателно приета и да заработи. Казва, че за да се регистрират по Наредба 26 трябва първо да е влязла в сила и да са наясно какви са изискванията към тях като производители.

 

 

„В края на месец май ще проведем разговор с експертите от БАБХ, като се надяваме да получим повече информация за измененията в наредбата. Едва тогава можем да се регистрираме“, заяви Крушкова. По думите й, един от добре работещите механизми за фермерите, които искат да затворят цикъла на производство, са фермерските пазари. Разказва, че в Пловдив вече работи такъв пазар и фермерите могат да предлагат там директно произведената от тях продукция от мобилна витрина. За да е ефективен този механизъм, обаче, е необходимо първо да има влязла в сила наредба. „Засега продажбите са основно на близки, приятели, познати и директно от фермата. Не е лесно, но това е семейна ферма и ние няма да се откажем. Имаме животни от 40-45 години и това е занаятът, от който нито баща ми, нито брат ми ще се откажат.

 

 

За себе си мога да кажа, че работя с удоволствие, харесва ми да произвеждам млечни продукти. Категорични сме, че най-правилният път е затварянето на цикъла на производство, вместо да продаваме млякото на мандрите на безценица. Не на последно място е качествената истинска храна, която можем да предложим – все повече хора търсят фермерски продукти“, споделя Виолета Крушкова. Мечтата на фермерите е стопанство с 1 200 животни, сега отглеждат близо 650 овце и имат амбиция да продължат разширяването на фермата. Сред трудностите, които срещат, е намирането на работници за фермата. „Работата в овцефермата е трудна, овцете се доят на ръка, което прави почти невъзможно намирането на работници“, допълва фермерката.

 

 

Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!