Виктор Асенов е от онези земеделски производители, които непрестанно търсят новите технологии. Той е първо поколение фермер. Стопанисва 6 дка полиетиленова, семейна оранжерия с краставици в София, а със земеделие се занимава от 2 години. Член е на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). 
 
 
Младият производител е българският победител в четвъртото издание на Националния конкурс за европейската награда за млади фермери. Той получи наградата за най-иновативен проект и ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел. Според него иновациите са движеща сила и именно това е пътят към успеха.
 
В интервю за Фермер.БГ Асенов разказва за проекта и първата реколта.
 
- Все повече млади хора избират селското стопанство за начин на препитание. Какво тласна Вас към този избор?
-  Завършил съм Технически университет – София. Бакалавърската ми степен е по Машиностроене и уредостроене. Имам магистърска степен по Информационна логистика, а след това Индустриален мениджмънт. Смятам, че земеделието е много обвързано с информационната логистика и това, което внедрявам в оранжерията, заедно с всички процеси, свързани с доставката на храна. 
 
- Спечелихте наградата за най-иновативен проект, какво представлява той?
- Идеята ни беше да направим нещо наистина иновативно и интересно. В XXI век нещата се развиват супер бързо, всичко се дигитализира и решихме, че има нужда продукцията да се проследи, за да може да гарантира на крайния потребител качество и той да е ясно с това какво яде и как е отгледано. Проектът е базиран на блокчейн технологията и гарантира прозрачност на всички процеси.
 
 
- Каква е концепцията на проекта?
- Концепцията представлява един процес на следене, от момента, в който слагаме семката - ще заснеме всяка една от семките – как се отваря плика, поставянето й в разсада, как се разсажда. Ще има камери на всеки един от процесите, за да не се компрометират. Софтуерът ще записва с какво се храни растението, има ли пръскания, кой човек го е набрал, на коя дата. По този начин ще дадем пълна информация за съответния продукт. След това, на самата опаковка, ще бъде поставен QR код, който при сканиране, ще подаде цялата информация.
 
- Иновациите заемат водещо място във Вашето стопанство, това ли е пътят?
- Да, смятам, че иновациите и търсенето на новостите е пътят към успеха. Оранжерията е изградена на 99%, благодарение на проект по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ на стойност 1 млн. и половина евро. Тя е с всички модерни технологии. Имаме рециркулация на дренажната вода, събираме дъждовната вода, ползваме я отново и гледаме да сме максимално екологични и ефективни. В оранжерията е внедрено и оборудване от най-висок клас – хидропоника.