1.Резитби за формиране, обхваштащи всички резитбени операции и способи през периода преди плододаването на овощните дървета и в началото на плододаването, с което се цели да се изгради рационална структура на короната.

2. Резитби за плододаване, които включват всички резитбени операции и способи, прилагани през целия период  на плододаване на растенията с цел да се осигурят възможните най-големи редовни и качествени добиви.

3.Подмладяваща резитба, с която се обновяват плодната и частично скелетната дървесина

4. Резитба за основно подмладяване, с която се подмладява възможно най-пълно както скелетната така и плододаващата дървесина.

Друго деление на резитбите е в зависимост от това, в какво състояние на растенията те биват прилагани. Така се разграничават:

- Зимни резитби, извършвани през периода на зимен покой на растенията

- Летни, извършвани през вегитационния период.

Вовощарската наука и практика се говори и за системи на резитба. Под понятието система на резитба трябва да се разбира съвкупността от всички резитбени операции и способи, които се прилагат при определена производствена технология.

От прилаганите зимни резитби при ябълката и при крушата се различават къса зимна, класическа, трипъпкова резитба , дълга зимна американска и разпространената напоследък в напредналите овощарски страни резитба за подновяване. Дългата американска резитба се прилага широко и при прасковата, отглеждана на висок агротехнически фон и при благоприятни природни условия.

Вижте още:

Резитба на овощните дръвета

Череши: Резитбата за производство удължава живота и плододаването на дръвчетата

Резитба на дюлята

Резитба на лешника

Резитба на смокинята