1.Резитби за формиране, обхваштащи всички резитбени операции и способи през периода преди плододаването на овощните дървета и в началото на плододаването, с което се цели да се изгради рационална структура на короната.
2. Резитби за плододаване, които включват всички резитбени операции и способи, прилагани през целия период на плододаване на растенията с цел да се осигурят възможните най-големи редовни и качествени добиви.
3.Подмладяваща резитба, с която се обновяват плодната и частично скелетната дървесина
4. Резитба за основно подмладяване, с която се подмладява възможно най-пълно както скелетната така и плододаващата дървесина.
Друго деление на резитбите е в зависимост от това, в какво състояние на растенията те биват прилагани. Така се разграничават:
- Зимни резитби, извършвани през периода на зимен покой на растенията
- Летни, извършвани през вегитационния период.
Вовощарската наука и практика се говори и за системи на резитба. Под понятието система на резитба трябва да се разбира съвкупността от всички резитбени операции и способи, които се прилагат при определена производствена технология.
От прилаганите зимни резитби при ябълката и при крушата се различават къса зимна, класическа, трипъпкова резитба , дълга зимна американска и разпространената напоследък в напредналите овощарски страни резитба за подновяване. Дългата американска резитба се прилага широко и при прасковата, отглеждана на висок агротехнически фон и при благоприятни природни условия.
Вижте още:
0 КОМЕНТАРА