След 8 години Министерството на земеделието най-после успя да сключи договор за създаване на Географска информационна система (ГИС). Тя ще представлява единен регистър, който да обедини всичко съществуващо до момента. 

Танева: Показваме на ЕК стратегическия си план в края на 2020 г.

Това обяви земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева при откриването на Осмата национална среща на земеделските производители в Златни пясъци.

По думите й тази система ще касае не само директните плащания и поземлените отношения, но и всички съпътстващи дейности. Целта е да се подобри качеството на предоставяне на земеделските услуги и да се улесни контролът.

„Ще се направи платформа, на която всеки от вас ще има достъп до информация. Отделно се предвижда да се осигури необходимата интеграция между въпросната ГИС и ИСАК, ИСУН, Кадастъра и всичките съпътстващи системи за работата на земеделските производители и на ресорното министерство“, допълни Кръстева.

Тя припомни, че страната ни се намира в една стратегическа година, в която трябва да се създаде стратегическият план и да се зададе посоката за следващия програмен период. Целта на ресорното министерство е да се постигне устойчиво и конкурентоспособно земеделие. 

Форумът в Златни пясъци продължава в момента с представянето на трите SWOT анализа. 

„Надяваме се през месец март вече да имаме и изготвените потребности, които са вторият етап от анализите. Те ще бъдат публикувани за обсъждане от всички заинтересовани страни. След това ще направим една среща, на която ще искаме да чуем вас, производителите, и в диалог да вървим напред“, коментира земеделският зам.-министър.

Тази година е важна и с това, че предстои преброяването на земеделските стопанства у нас, което е ангажимент на всички държави членки. Данните се ползват основно за статистически цели. 

„Сега ще направим такова преброяване, трето поред, което ще ни покаже темпът на развитието и промените в структурата на земеделските стопанства, което пък ще е от полза за бъдещото ни планиране“, убедена е Кръстева.  

По план анкетирането на фермерите ще започне на 1 септември 2020 г. и ще приключи на 18 декември 2020 г., като ще премине през няколко етапа. 

Стопаните ще могат сами да се преброят в интернет в периода от 1 до 18 септември, като попълнят онлайн своите индивидуални данни. След това до 18 декември останалите стопанства ще бъдат посетени от анкетьори. Те ще провеждат интервюта с фермерите и ще попълват статистически въпросник на хартия или онлайн на таблет.