Аграрното министерство публикува графичния знак – лого, за предстоящото през 2020 г. национално преброяване на земеделските стопанства в България.

Броят пробно 3000 земеделски стопанства

Анкетирането на фермерите ще започне на 1 септември 2020 г. и ще приключи на 18 декември 2020 г., като ще премине през няколко етапа. 

Стопаните ще могат сами да се преброят в интернет в периода от 1 до 18 септември 2020 г., като попълнят онлайн своите индивидуални данни с помощта на уеб-базираното приложение в електронен статистически въпросник за земеделското стопанство. 

В периода от 19 септември до 18 декември 2020 г. останалите стопанства ще бъдат посетени от анкетьори. Те ще провеждат интервюта със земеделските стопани и ще попълват статистически въпросник - на хартия или онлайн на таблет. 

За целта на около 500 анкетьори ще бъдат осигурени таблети за директно онлайн въвеждане на данните. За останалите стопанства ще бъдат попълнени статистически въпросници на хартия.

Преброяването на земеделските стопанства се извършва веднъж на десет години. Участието в него е задължително.

Както Агри.БГ писа, ако фермер откаже да даде данни на анкетьорите или предостави невярна информация, глобата е от 1 000 лв. до 2 000 лв. за физическо лице и от 3 000 лв. до 6 000 лв. за фирма.

През август министерството обяви класация на участниците в конкурса за изработка на графичен символ за целите на преброяването. Класираните участници бяха Мартин Вълчев, Атанас Янакиев и Елена Арсова. Засега няма информация кой от тях е авторът на избраното лого.