Поставили сме си срок първия вариант на стратегическия ни план да бъде готов и изпратен на Европейската комисия (ЕК) в края на 2020 г. Това каза земеделският министър Десислава Танева преди минути, по време на обсъждането на третия SWOT анализ, изготвен от УНСС.

AgriАнализ: Защо вече никой не се интересува от бъдещата ОСП?

Какво свършихме до момента?

“При първият SWOT анализ работим вече по идентификация на нуждите. Там в краткосрочен план - до края на февруари, следва да сме готови. По втория SWOT анализ, който е за околната среда и климат - приключва комуникацията с Министерството на околната среда и водите. По тази тема винаги трябва да имаме съгласувани политики. След това ще преминем и към идентифициране на нуждите”, обясни Десислава Танева.

Днес, 24 януари, започна представянето и дебата на третия SWOT анализ за социално-икономическото развитието на селските райони. Той цели да помогне при очертаването на основните проблеми и потребности в селските райони. Трябва да даде и яснота за възможностите за развитие и идентифициране на потребностите и вижданията на бранша.

“След идентификация на нуждите, смятаме, че към средата на годината, ще започнем интензивна работа по изготвяне на националния стратегически план. Поставили сме си срок в края на годината да бъде готов първия вариант на стратегическия ни план, който да изпратим на ЕК”, добави земеделският министър.

Танева изрази надежда, че идентификацията на нуждите и по последния SWOT анализ ще приключи с отразяване на реалните потребности за земеделските производители.

“Парите са толкова, колкото са. Безспорно върви дебат, тъй като нямаме определена Многогодишна финансова рамка (МФР), което забавя целия процес. Но най-важното е парите да бъдат приложени по начин, по който да имаме най-голяма ефективност", заключи Танева.