„Зелените плащания няма да помогнат на животновъдството. Ако някой се опитва да ни каже, че трябва да станем животновъди, защото ще има зелени директни плащания, или не е наясно или се опитва да ни излъже. В България животновъдство ще има само тогава, когато има конкретни действия за подкрепа на животновъдите“, категоричен беше Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), предаде Фермер.БГ.

 

Върбанов участва в дискусия по прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г., в която акцент бяха зелените директни плащания и отражението им върху аргарния сектор и доходите на земеделските производители. По думите на Върбанов единственият начин за съживяване на животновъдството е наливане на пари в сектора.

 

„С никой от другите механизми това вече е невъзможно. Преди години имаше други лостове за подпомагане на животновъдството, но към момента те са изчерпани и неефективни. Единственият начин е да се възползваме от новата ПРСР 2014-2020 г и да се дадат средства на животновъдите. Такава възможност има и трябва да я използваме“, заяви още Върбанов. Той допълни, че зелените плащания са добра възможност за стопаните да получават пари за природни дадености, които България притежава.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!