Великобритания одобри предложението за изграждането на най-голямата офшорна ветроенергийна ферма в страната и в света. Проектът Хорнсий предвижда 1800 мегавата нови вятърни мощности. Плановете за ветропарка получиха одобрението на отговорните британски министерства тази седмица, съобщи ГрийнТек.
 
Одобрението за проекта Хорнсий съвпадна с отлагането на плановете за изграждането на Хинкли – нова атомна електроцентрала. Лидерите на Великобритания изразиха своята увереност за бъдещето на чистата енергия в страната и подкрепиха инициативата Хорнсий със 730 милиона лири.
 
Датската DONG Energy е амбициозната компания, която ще изгради офшорната вятърна ферма. Плановете за Хорнсий предвиждат локация на 88 километра от бреговете на Гримсби. Вятърният парк ще се състои от 300 турбини. Общата му стойност витае около 6 милиарда лири. Тази сума обаче няма да натовари данъкоплатците много, защото от хазната идват 950 милиона. В сравнение с проекта за ядрената електроцентрала, вятърният парк е направо „без пари“: електроцентралата Хинкли ще струва повече от 18 милиарда лири, а общата цена, която данъкоплатците ще трябва да поемат за нея, е около 37 милиарда лири.