"14 април е датата, на която ще отворим приема по Мярка 4.1  - Инвестиции в земеделски стопанства. За тези от вас, които имат по-скоро навика да работят със старата програма, това е бившата Мярка 121 от ПРСР",  заяви в Сливен на среща със земеделски производители зам.министър Васил Грудев, предаде репортер на Фермер.БГ.

„След  като отворим мярката на 14 Април, приема ще продължи 8 седмици за инвестиции, които са свързани със закупуване на техника, строително-монтажни работи и дейности, и съответно 5 седмици за инвестиции, които са свързани единствено и само със закупуване на земеделска техника“, допълни още Грудев. Той поясни, че ако проектът е само и единствено за закупуване на трактор или прикачен инвентар към него или на машина и е единствено и само това, приемът е 5 седмици и срокът започва да тече от 14 април. Ако има и съпътстваща инвестиция - приема е 8 седмици. Индикативен бюджет за този прием по мярката е 150 милиона евро.

Втори важен момент е, че това е първия, но не и последния прием за настоящата година по мярката, категоричен бе още Грудев. Грудев заяви още: „Нашата амбиция беше да отворим възможно най-бързо кандидатстването по мярката, защото бизнеса вече стои повече от година и половина без възможност за кандидатстване по нито една от инвестиционните мерки на програмата, което само по себе си е изключително лошо за развитието на земеделския бизнес като инвестиции в страната.“

Друго изключително важно, което зам. министър Грудев подчерта относно времевите прозорци бе, че ръководството е взело политическото решение през тази Програма за развитие на селските райони в нито един момент да няма значение кой проект кога е подаден, с колко минути или секунди по-рано от някой друг проект в някоя друга част на страната.

До това решение се е стигнало поради практиката през изминалия Програмен период, когато е имало проекти с равен брой точки и единствено и само за това, че един от тях е подаден 40 секунди по-рано в Добрич, спрямо този, който е подаден в Сливен например, това е водело да одобрение на единия и неодобрение на другия. Тази практика няма да съществува в настоящия програмен период, категоричен бе Грудев.

Зам. министърът подчерта още: „По време на този прием, ако имаме проекти, които са получили равен брой точки и за поне един от тях има наличен бюджет, бюджетът по самия прием ще бъде увеличен адекватно за да се намери финансиране за всички тях и да не бъдат класирани, съгласно някакви сумативни критерии.  С други думи, ако лимита на подпомагане е примерно 15 точки, за който има наличен бюджет за всички проекти с 15 точки, съответно ще бъде завишен бюджета на самия прием“, поясни Грудев.

 

ОЧАКВАЙТЕ ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО ОТ СРЕЩАТА ПЪРВО ВЪВ ФЕРМЕР.БГ TV !


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!