Висока температура и здравословни проблеми "възпрепятстваха" министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да вземе участие в сутрешния блок на bTV „Тази сутрин”. В предаването той, заедно с председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов трябваше да внесат яснота за изплащането на субсидиите за земеделските производители, но се оказа, че в студиото е само Радослав Христов.

Малко по-късно се появи и медийният съветник на Цветанов Николай Пейчев, който обясни, че никой не може да се свърже с министъра, но е известно, че той има здравословни проблеми и висока температура, които са му попречили да стигне до телевизията. Иначе министърът „на драго сърце участва в медиите с цел да обясни политиката на Министерството”, оправдава се Пейчев.

Председателят на браншовата организация на зърнопроизводителите разясни по време на разговора, че субсидиите, които са изплатени до момента са за 2007-2008 стопанска година, а не както министърът е обявил, че са за 2008-2009. Изплащанията за 2008-2009 започват в началото на декември 2009. Освен това изплащането на тези субсидии се е ускорило заради намесата на НАЗ и подписаното с МЗХ и Министър-председателя споразумение през януари, както и заради множеството протести и декларации от страна на земеделските производители. В момента споразумението е изпълнено на 85%, поясни Христов.


Според Христов в България все още няма изградени стриктни правила и принципи, които да се спазват. Ето защо първо трявбва ясно да се формулират проблемите, а след това и начините за решаването им. В тази връзка той даде следния пример – една от уговорените точки във въпросното споразумение, подписано от Цветанов, е да се намалят сроковете по ПРСР за усвояването на субсидиите след подадена заявка, от 4 на 1 месец, тъй като това ще ускори значително усвояването на средствата. Независимо от  това обаче, все още няма заповед на земедлския министър, която да промени този срок.

Председателят на браншовиците разказа за телефонен разговор между него и Валери Цветанов във връзка с неспазването на споразумението до уговорения срок – 20 февруари. В разговора между двмата на 20 февруари, министърът казал на Христов „Майната ти!”, което „показва не само лично отношение, но и отношение към всички зърнопроизводители”. Отново по думите на Христов, след този раговор Цветанов му забранил да му се обажда.

До края на половинчасовата дискусия в студиото нито PR-ите на Цветанов, нито екипа на bTV успяха да се свържат с министъра или съпругата му. Защо ли?

 

 

Вижте още:

 

Валери Цветанов - АГРА 2009

АГРА 2009 - Very nice office FUN movie by Minister of Agriculture Valery Tzvetanov

 


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!