НВМС разхлаби превантивните мерки за недопускане разпространението на шап в другите области от страната. Това става ясно от заповед на генерелния директор на службата, на която се позовават ветеринари. Любопитен е фактът, че толкова важна новина не намери място е интернет страниците на земеделските институции и най-вече в тази на НВМС. Инфомацията за случващото се лъсна в писмо до Областния управител на Русе от шефа на регионалната ветеринарномедицинска служба. Днес лекарят по животните Адриан Райков написа на Пламен Стоилов, че "във връзка с епизоотичната обстановка в Република България и мерките, които трябва да се прилагат за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта шап по двукопитните животни, Ви уведомявам, че съгласно Заповед РД 11-57/17.01.2011г. на Генералния Директор на НВМС се изменя както следва:

І.Разрешава се:

1.Издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и транспортиране на двукопитни животни, предназначени за незабавно клане или придвижване до събирателни центрове изнасяне и депа за извършване на вътреобщностна търговия или изнасяне, с изключение на придвижване и транспортиране на двукопитни животни на територията на областите Бургас, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна.
2.Издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и транспортиране на двукопитни животни между ферми свързани помежду си технологично на територията на страната с изключение на транспортиране и придвижване на двукопитни животни до територията на областите Бургас, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна.
3.Издаването на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване и транспортиране на двукопитни животни между ферми, с въведени мерки за биосигурност, свързани помежду си технологично на територията на областите Бургас, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна, след извършен преглед и дезинфекция на транспортните средства преди товарене на животните.
4.Издаването на сертификати за вътреобщностна търговия или изнасяне на двукопитни животни, с изключение на животни на територията на областите Бургас, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен и Варна, при спазване условията на Решение на Комисията №2011/44/ЕС от 19.01.2011г. относно някои защитни мерки срещу болестта шап в България.”