От началото на кампанията по прибиране на добивите с картофи имаше доста овлажняване и веднага след това започнаха големите суши. Според мен добивите тази година ще бъдат с около 20-25% по-ниски. Това обясни Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите пред Фокус. 
 
По думите му сухото и горещо лято няма да окаже влияние върху качеството на произведената продукция, като то ще се запази за сметка на добивите. 
 
„Средният добив зависи от земеделският производител, от това как е успял да полива, защото тази година поливането беше в основата. Няма да имаме големи добиви, но ще се движим в диапазона между 2-2,5 тона”, посочи Венцислав Каймаканов. 
 
„Миналата година засадената площ беше около 120 хил. декара. Тази година има малко увеличение. Не, че някой иска да засажда, не че се увеличават земеделските производители, а субсидията, която се отпуска доведе до увеличаване на площите”, коментира той.
 
Председателят на асоциацията уточни, че у нас се садят между 50 и 100 вида картофи.
 
„Доставчиците са от Холандия, Германия, Полша, а видовете са много. В зависимост от вида започва самата подготовка на посева. Тази година климатичните условия малко изтеглиха кампаниите и те започнаха още август месец”, обясни Венцислав Каймаканов.  
 
Във връзка с тазгодишните средни цени, Каймаканов сподели, че по негово мнение цената ще бъде малко по-висока от миналогодишната, предвид на недостига на продукцията, който е явен не само у нас, но и в чужбина. 
 
„Когато стане дума за износ и миналата, и по-миналата година и сега отново казвам, че нямаме готовност и излишни количества за износ. За нас са необходими между 400 и 500 хил. тона картофи. Можем да подадем около 120-150 тона, максимум до 200 хил. тона”, посочи Венцислав Каймаканов и допълни, че тази година ще бъде невъзможно това количество да бъде постигнато.