Контролно-техническата инспекция в Добрич започва нови проверки на прибиращата техника в хода на пшеничната жътва. Съвсем наскоро пък приключиха първоначалните инспекции, преди стопаните да бяха започнали да прибират ечемика.

Било е констатирано, че около 20 машини не са били изправни. Направени са последващи проверки и при почти всички случаи предписанията са изпълнени. Предстои по това основание да се проверят още 5 - 6 машини. В района са регистрирани общо 794 зърнокомбайна, като от тях 191 са спрени от експлоатация по желание на собствениците. Отделно на отчет се водят други 25 селскостопански машини. Те или са регистрирани в други области или са лизингови. Има регистрирани също около 980 тракторни транспортни агрегатори. Към 800 от тях влизат в употреба.

Вече има няколко случая на пожари в ниви в района, за разлика от миналата година, която премина без подобни инциденти за местните. От няколко месеца в сила е нова Наредба за пожарната безопасност при земеделските дейнсти, според която е необходимо заораване на участък и около стоманените електрически стълбове в полетата. И тъй като изискването е ново, заради икономически съображения масово земеделците в района не го спазват, защото се налага да влизат с техника и да се губи макар и малка част от продукцията. Неспазването обаче е довело и до първи такъв инцидент в петък. В каварненското село Вранино заискряне, причинено от стоманен ел. стълб, подпали жито и изгоряха 1-2 дка.

Като цяло земеделската техника в Добричка област е в добро състояние и сравнително нова. По-проблемни са машините в малките стопанства, където всъщност е налична обикновено една. Там често сред нарушенията е липса на предпазители на ремъчни, верижни и карданни предавки, което може да доведе до трудова злополука. За щастие обаче в последните 3-4 години такива инциденти в района не е имало.