В Добрич откри врати най-голямата дестилерия за лавандула у нас
Собственик е българската компания Есетере България. Фирмата е в партньорство с голямата американска компания doTERRA
Най-голямата дестилерия за лавандула у нас отвори официално врати вчера, 15 юни, в Добрич, съобщи ТопНовини Добрич. Собственик е българската компания Есетере България. Фирмата е в партньорство с голямата американска компания doTERRA. На откриването присъстваха всички седем собственици на американската doTERRA.
Събитието откри с приветствие кметът на Добрич, Йордан Йорданов.
„Искам да благодаря за това, което направихме, като сътрудничество за последните няколко месеца. За шест месеца успяхме да се сработим – местната власт и бизнесът – американския инвеститор, и да построим това, може би, най-голямо съоръжение в България. Самият проект е на стойност около 5 млн. лева и ще открие 60 нови работни места за нашия град“, обясни кметът.
Новата дестилерия е единствената у нас с лабораторно-изследователски център. В нея са инвестирани около 5 млн. лв и е с производствена мощност от 60 куб. м. Дестилерията има собствен сондаж, охладителен басейн с двойно дестилирана, топла, ароматизирана вода. Ще преработва както лавандула, така и маточина, лайка, бял равнец и други етерично маслени растения, включително и тамян, който ще се внася от Сомалия.
През активния сезон там ще бъдат наети 60-70 души, включително и младежи, които напускат социални институции, тъй като „Есетере България“ си партнира със Социалната чайна - предприемачески проект на организация базирана във Варна, която предлага работни места и менторски програми на младежи от държавни институции, от проблемна социална и/или семейна среда.
„Дестилерията ще работи 200-250 дни годишно, като пауза ще има през месеците декември-януари“, заяви генералният директор на „Есетере” Пламен Николов и допълни: „Вече са сключени договори с фермери от Добруджа, които ще получават безплатно разсад и агрономна помощ. Грижа на фирмата е ожънването и транспортирането на суровината до дестилерията. Всеки фермер ще получава бонус за качество. Планът за тази година е производството на 20 т. лавандулово масло и 300-400 кг. масло от маточина.“
Дестилерията край Добрич е оборудвана с най-модерната съвременна техника, което ще позволява пълен контрол върху дестилационния процес. Най-голямото предимство за земеделци е, че производителят занася продукцията си в специална стая, в която изчаква цялостния процес по нейната обработка. По този начин, още на място, се замерва качеството и според него се определя цената на продукта, а след това производителят ще получи на момента крайната сума.
ПРЕДИ 34 минути
Ути Бъчваров търси най-добрия майстор на рязането на сухо мезе на Събора на овцевъдите
Кулинарният спец прави тон курбан чорба на 24 май
ПРЕДИ 22 часа
„Ден на полето“ се разширява до област Бургас
Успоредно с това от 23 до 25 май ще се проведе и „Ден на полето“ в село Попгригорово
25.04.2024
CAP4US Уебинар: Зеленчукопроизводството на фокус
Събитието ще се проведе на 25 април от 11 часа онлайн само в Агри.БГ
22.04.2024
Възможност: До 10000 евро финансиране за бизнес идеи на дамите в агросектора
Отворен е приемът по програмата EWA България, която за поредна година предлага менторство, обучение и достъп до общността