Най-голямата дестилерия за лавандула у нас отвори официално врати вчера, 15 юни, в Добрич, съобщи ТопНовини Добрич. Собственик е българската компания Есетере България. Фирмата е в партньорство с голямата американска компания doTERRA. На откриването присъстваха всички седем собственици на американската doTERRA.
 
Събитието откри с приветствие кметът на Добрич, Йордан Йорданов. 
 
„Искам да благодаря за това, което направихме, като сътрудничество за последните няколко месеца. За шест месеца успяхме да се сработим – местната власт и бизнесът – американския инвеститор, и да построим това, може би, най-голямо съоръжение в България. Самият проект е на стойност около 5 млн. лева и ще открие 60 нови работни места за нашия град“, обясни кметът. 
 
Новата дестилерия е единствената у нас с лабораторно-изследователски център. В нея са инвестирани около 5 млн. лв и е с производствена мощност от 60 куб. м. Дестилерията има собствен сондаж, охладителен басейн с двойно дестилирана, топла, ароматизирана вода. Ще преработва както лавандула, така и маточина, лайка, бял равнец и други етерично маслени растения, включително и тамян, който ще се внася от Сомалия.
 
През активния сезон там ще бъдат наети 60-70 души, включително и младежи, които напускат социални институции, тъй като „Есетере България“ си партнира със Социалната чайна - предприемачески проект на организация базирана във Варна, която предлага работни места и менторски програми на младежи от държавни институции, от проблемна социална и/или семейна среда.
 
„Дестилерията ще работи 200-250 дни годишно, като пауза ще има през месеците декември-януари“, заяви генералният директор на „Есетере” Пламен Николов и допълни: „Вече са сключени договори с фермери от Добруджа, които ще получават безплатно разсад и агрономна помощ. Грижа на фирмата е ожънването и транспортирането на суровината до дестилерията. Всеки фермер ще получава бонус за качество. Планът за тази година е производството на 20 т. лавандулово масло и 300-400 кг. масло от маточина.“
 
Дестилерията край Добрич е оборудвана с най-модерната съвременна техника, което ще позволява пълен контрол върху дестилационния процес. Най-голямото предимство за земеделци е, че производителят занася продукцията си в специална стая, в която изчаква цялостния процес по нейната обработка. По този начин, още на място, се замерва качеството и според него се определя цената на продукта, а след това производителят ще получи на момента крайната сума.