Тютюнът има славата на най-консумирания смъртоносен продукт в света. Това не пречи обаче годишното му производство да продължава да расте, достигайки 7,5 млн. тона, пише порталът The Daily Records, подреждайки най-големите в сектора.
 
 
Китай
Отглеждането на тютюн в най-многолюдната страна в света е доходоносен бизнес, в който работят около 17 млн. души. От една страна, китайците са водещ потребител на тютюневи изделия. От друга, местната продукция задоволява близо една трета от световното потребление. Китайското правителство насърчава отглеждането на тютюн, за да увеличи доходите на икономиката. Годишното производство възлиза на 3,1 млн. тона, генерирайки приходи от над 142 млрд. долара. 
 
Бразилия
През последните години търсенето на тютюн в страната нараства, а с него и производството. Повечето тютюнопроизводители са концентрирани в южните и североизточните части. Пикът започва през 1990 г. и оттогава не е спирал. Бразилският тютюн се отличава с наситен тъмен цвят и богат вкус. Може да се открие в едни от най-скъпите и луксозни марки, а Китай и Белгия са водещи вносители.
 
Индия
Португалците пренасят тютюна в своята азиатска колония през 17-ти век. Индийският тютюн днес е популярен по цял свят със своя плътен вкус и гладкост. Особено търсен е в Югоизточна Азия, Европа и Африка. Дълго време държеше второто място, но днес е с една позиция по-надолу. Годишното производство е 830 хил. тона, носейки печалба от 11 млрд. долара.
 
 
САЩ
През последните 4 десетилетия се наблюдава спад в производството на американски тютюн. Стопанствата, които преди били 180 хиляди, днес наброяват едва 10 хиляди. Въпреки това страната запазва водещи позиции в класацията и добрия вкус на тютюна. Производството достига 345 хил. тона, като е съсредоточено в няколко щата – Джорджия, Кънектикът, Пенсилвания, Северна Каролина.
 
Индонезия
Тютюневата индустрия при индонезийците е водещ сектор в местната икономика. Въпреки това се наблюдава спад в площите, които за пет години са намалели с над 600 хил. дка. Свободният достъп, реклама и популяризиране благоприятстват високото потребление на тютюн. Пушенето в Индонезия има едва ли не социален статус, независимо от възрастовите граници. Годишното производство се оценява на 260 хил. тона. 
 
Аржентина
Тази индустрия дава хляб на над 500 хил. работници, а тютюневите плантации се разполагат на 831 кв. км земя. В страната са разположени производствените мощности на два големи международни играчи. Въпреки това аржентинското правителство затегна правилата за консумация на тютюн, което доведе до намаляване на търсенето на местно ниво. Затова по-голяма част от общо 207 хил. тона се изнася навън.
 
 
Зимбабве
Страната е най-големият производител на тютюн на африканския континент. Преди десетилетие водещи международни компании разработиха стратегия за сключване на договори с местни тютюнопроизводители, за да им изкупуват продукцията в края на сезона. Те им предоставиха суровини, химикали и семена, дори ги обучиха на най-добрите практики, за да увеличат производството и качеството. Това стимулира много хора да се хванат на хорото и днес страната е водещ производител, отглеждайки 204 хил. тона годишно.
 
Турция
Турците са известни с любовта си към тютюна. Той е въведен в Османската империя през 1603 г., но е законно приет два века по-късно като средство за събиране на данъци. Годишното производство се оценява на 193 хил. тона, допринасяйки с около 1,8 млрд. долара за турската икономика. Страната е особено известна със своите ароматни ориенталски сортове.
 
Малави
Дори да е сред най-бедните в света, Малави е водещ играч в тютюневия бизнес. Страната е огромен производител още от 70-те години на миналия век. Секторът дава хляб на над половин милион души. Производството е силно контролирано от правителството, което насърчава селското стопанство като цяло. От него се интересуват водещи производители на пури. Продукцията се равнява на 174 хил. тона, генерирайки печалба от 278 млн. долара.
 
Пакистан
На крачка от изпадане от класацията са пакистанците, които произвеждат 102 хил. тона годишно на площ от 62 млн. дка. В сектора за замесени около 1 млн. души. Смята се, че 5% от общите данъци, събирани в Пакистан, идват именно от тази индустрия.